Rajevskis: Citskovskis pats bija vainīgs

© Vladislavs Proškins/F64

“Citskovskis varēja pateikt Kariņa kungam “nē””, TV24 raidījumā “Ziņu Top” sacīja politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras “Mediju tilts” līdzdibinātājs Filips Rajevskis.

Filips Rajevskis, komentējot Kariņa specreisu skandālu un tam sekojošo Valsts kancelejas vadītāja Jāņa Citskovska sodīšanu skaidroja, kam Latvijā ir jāatbild par politiķu lēmumiem - pašam politiķim vai ierēdnim, kas tos īsteno.

“Latvijā ir izveidota tāda sistēma, ka politiķiem ir politiskā atbildība. Savukārt ierēdņi ir civildienestā ar visu no tā izrietošajām sekām. Ministrs nevar padzīt valsts sekretāru. Ja hierarhija būtu tīri politiska, tad brīdī, kad nomainās ministrs, viņš varētu padzīt visus ierēdņus un amatos iecelt visus “savējos”. Tad, loģiski, politiķis atbildētu par visu. Latvijas gadījumā ir civildienests, kas nodrošina likumību un kontinuitāti lēmumos.”

Līdz ar to Valsts kancelejas vadītājs pēc F. Rajevska teiktā, ir augstākais valsts ierēdnis. “ Kariņa kungs viņam pat nav boss,” teica F. Rajevskis.

Jānis Citkovskis varējis iebilst un ieteikt pareizo risinājumu. “Protams, ka viņu spieda. Par to nav šaubu. Bet viņš varēja mierīgi pateikt: “Kariņa kungs, nē. Es to neparakstīšu, tā mēs nedrīkstam darīt. Mums ir jādara tā un šitā.” Un tāpēc viņš arī saņem diezgan lielu algu. Šī bija viņa paša kļūda, ka viņš sāka uzņemties politiskus riskus, kas pārvērtās materiālos riskos ” skaidroja F. Rajevskis.

NRA jau rakstīja, ka nelikumīga un neekonomiska rīcība, organizējot bijušā premjera Kariņa speciālos lidojumus, Latvijas un Eiropas Savienības Padomes budžetiem kopumā radījusi ap 545 000 eiro nepamatotus izdevumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK). Par vainīgo šajā skandālā atzina J. Citskovski, kuru pazemināja amatā. Nepiekrītot šim lēmumam, J. Citskovskis nolēmis pamest darbu Valsts kancelejā.

Vairāk par kariņa specreisiem var izlasīt šeit.

Svarīgākais