Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ASV tiek izmantotas Latvijas iekšpolitiskajā cīņā

AIVARS LEMBERGS: «Nevienam nebija tik daudz nekaunības un tik daudz politiskā naida un tik liela vēlēšanās izrēķināties ar Lembergu, kā šobrīd tas ir Bordānam, Strīķei, Jurašam un ārlietu ministram Rinkēvičam» © Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Nosakot sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi un trijām biedrībām, ASV Valsts kase ir tikusi ierauta Latvijas iekšpolitiskajās cīņās, kas saistītas ar to, ka valstī valdošā koalīcija netiek pie varas divās lielās Latvijas pašvaldībās – Rīgā un Ventspilī, vakar preses konferencē teica A. Lembergs.

Par to parūpējušies divi Latvijas valdības locekļi - tieslietu ministrs Jānis Bordāns un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

To, ka šāds lēmums tiek gatavots, A. Lembergs neoficiāli uzzinājis jau iepriekš.

Bet pagājušajā nedēļā Tieslietu ministrijas (TM) mājaslapā parādījusies oficiāla informācija, ka J. Bordāns, TM parlamentārais sekretārs, šobrīd Latvijā aizdomās par valstisku noziegumu tiesājamais Juris Jurašs un abu kungu partijas biedrs Gatis Eglītis ieradušies vizītē ASV. Kungiem plānota tikšanās Valsts kases departamentā, t.i., tajā institūcijā, kura noteikusi sankcijas. Proti, sankcijas noteicis ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC).

«Jautājums - ko ASV Valsts kasē dara Latvijas valdības Tieslietu ministrijas delegācija?» retoriski vaicāja A. Lembergs. «Viens uzdevums - iesniegt papīrus, ne dokumentus, un personīgā sarunā pārliecināt, ka Lembergs jāiekļauj sankciju sarakstā, savādāk ar viņu nekādi nevar tikt galā,» secināja A. Lembergs.

«Jautājums - vai ASV vispār zina par tādu Lembergu, par tādu organizāciju kā Biznesa attīstības asociācija, - skaidrs, ka nezina! Par Ventspils Attīstības aģentūru - skaidrs, ka nezina, par Tranzītbiznesa asociāciju - skaidrs, ka nezina, tāpat arī par brīvostas pārvaldi. Bet ir, kas uzraksta priekšā. Pārrakstīt jau amerikāņi prot. Amerikāņi tiek izmantoti iekšpolitiskā cīņā par labu pozīcijai un par sliktu opozīcijai. Vai tas atbilst demokrātijas augstākajiem vai pat viduvējiem standartiem? Katram saprotams, ka tas neatbilst,» teica A. Lembergs.

Turklāt, kad pirmdien informācija par sankciju noteikšanu kļuva zināma publiski, tieši E. Rinkēviča vadītā Ārlietu ministrija - nevis par banku uzraudzību atbildīgā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vai, piemēram, Finanšu ministrija (FM) - nekavējoties brīdināja bankas par sadarbības risku ar A. Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi un parējām sankcijām pakļautajām juridiskajām personām.
«Līdz ar to Ārlietu ministrija lūdz ņemt vērā šo papildu risku, kā arī vērš uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā,» teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tikmēr Latvijas Valsts kase līdzīgus brīdinājumus izplatīja tikai nākamajā dienā.

A. Lembergs atgādināja, ka pret viņu savulaik uzsākti vairāk nekā 10 kriminālprocesi un visos viņš attaisnots, savukārt pašreiz Rīgas apgabaltiesā iztiesājamais kriminālprocess, kurā tiek ķidāti vairāk nekā 25 gadus seni notikumi, ilgst jau 11 gadus, līdz ar to nav loģiski, ja tas būtu ņemts par pamatu pašreizējo sankciju noteikšanai - tad sankcijas būtu noteiktas jau agrāk.

«Krimināllieta ir tiesā 11 gadus, un šos 11 gadus es nez kāpēc šajā ASV sankciju sarakstā nebiju. Vairāk jau nekādu citu krimināllietu, kur būtu pieminēta korupcija, nav. Pilnīgi nekādu. Jautājums - kāpēc amerikāņi pamodās pēc 11 gadiem par 25 gadus veciem notikumiem? Kas bija tas spēks, kas viņus pamodināja? Tas notika tādēļ, ka aizbrauca pareizā delegācija no valdības un sarakstīja visādas muļķības. Bet ir jāsaprot arī amerikāņi - ja to paraksta tieslietu ministrs vai prokurors, tad viņi neapšauba uzrakstītā patiesību,» teica A. Lembergs.

«Kāpēc ātrāk neielika sankciju sarakstā? Nevienam nebija tik daudz nekaunības un tik daudz politiskā naida un tik liela vēlēšanās izrēķināties ar Lembergu, kā šobrīd tas ir Bordānam, Strīķei, Jurašam un ārlietu ministram Rinkēvičam. Visi mani politiskie pretinieki ir pieķerti pie rokas lietu falsifikācijā, tajā pēc būtības iesaistot ASV valdību,» secināja A. Lembergs.

Kā aizstāvēties?

A. Lembergs preses konferencē pastāstīja, ka nav zināms, kā pret iekļaušanu sankciju sarakstā var aizstāvēties. «Es pat nezinu, kā šādu amerikāņu lēmumu var apstrīdēt. Man nav ne mazākā priekšstata, vai vispār var apstrīdēt. Pats interesantākais, ka man nav dota iespēja iepazīties ar pamatojumu. Ja esat pārkāpis ātrumu, jums ceļu policija sastāda protokolu, atļauj ar to iepazīties un izteikt savu viedokli. Man - superdemokrātiski - nav iespējas iepazīties ar šo te lēmuma pamatojumu un sevi aizstāvēt. Tā ir tā demokrātija augstākajā pakāpē, kā Staļina laikā. Tiesa notiek bez pušu dalības. Nav ne prokuroru, ne aizstāvju. Ir tikai tiesneši, kas spriež tiesu un notiesāto turpat pagrabā nošauj. Es esmu pilnīgi tādā pašā situācijā un jūtos pilnīgi tāpat, kā lasot par Staļina represīvajiem laikiem, jo šobrīd man nav tiesību nekādu - ne iepazīties, kāds ir bijis pamats, ne arī aizstāvēties pret mani izvirzītām absolūti sadomātām falsificētām apsūdzībām.»

Ventspils mērs ironiski pat paslavēja savus oponentus: «Es apsveicu Latvijas Saeimas pozīciju! Viņiem ir izdevies spēcīgs gājiens pret politiķi Aivaru Lembergu. Nav šaubu - līdz šim to tā neviens nebija iedomājies. Kariņš, būdams ASV pilsonis, var sakārtot lietas labāk nekā viņa priekšgājēji. Tā būs laba paraugstunda nākamajiem, kas būs Saeimā pozīcijā, kā izrēķināties ar opozīciju.»

Atkāpjas no amata, valsts pārņems ostas

Īpaši A. Lembergs pievērsās sankciju noteikšanai pret Ventspils brīvostas pārvaldi (VBP), jo tās juridiskais statuss ir «atvasināta publiska persona», tas ir, tāds pats kā, piemēram, jebkurai ministrijai.

Atbilstīgi likumam, VBP valdē ir četri pašvaldības pārstāvji un četri Ministru kabineta iecelti četru ministru pārstāvji. Līdz ar to ir pilnīgi neiespējami, ka šo juridisko personu kontrolē A. Lembergs.

«Brīvostas pārvalde - vispār ir kuriozs, ka tā esot mana. Tur amerikāņiem ir daudz ko iestāstījuši. Ventspils brīvostas pārvalde ir valsts iestāde, atvasināta publiska persona - kā ministrija vai mūzikas vidusskola Ventspilī, to pārvalda, atbilstoši speciālam likumam, ostas pārvaldnieks, bet būtiskos jautājumus, kā budžetu un attīstības jautājumus, - tos lemj brīvostas valde, kurā ir astoņi valdes locekļi. Četri pārstāv tagadējo valdošo koalīciju, tagadējo valdību. Bez šo četru piekrišanas brīvostas valde nevar pieņemt lēmumus. Nevienu lēmumu. Nav pat kvoruma, lai notiktu valdes sēde. Teikt, ka es tur visu nosaku vai ka man tā pieder - lielāku muļķību pateikt nevar.»

Ventspils mērs preses konferencē teica, ka ir gatavs atkāpties no VBP valdes locekļa amata, ja viņa atrašanās tajā kavēs Ventspils ostas attīstību, un to viņš saskaņos ar Ventspils brīvostas pārvaldnieku. Pēc dažām stundām viņam bija tikšanās ar pārvaldnieku, un A. Lembergs paziņoja, ka ir atkāpies no VBP valdes locekļa amata. «Esmu lūdzis Ventspils pilsētas domi uz laiku, līdz apstākļu noskaidrošanai, manā vietā iecelt citu valdes locekli,» teica A. Lembergs.

Bet vakar pēcpusdienā atklājās patiesais šo notikumu mērķis - valdība paziņoja, ka pārņems Ventspils un Rīgas ostas pilnā valsts pārvaldībā.