Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Rosļikovs: Paldies senčiem, ka esam Latvijā, nevis daļā no Krievijas

Manas politiskās ambīcijas un, uzskatu, arī spējas ļautu man strādāt ļoti efektīvi. Pārstāvēt partiju absolūti jaunā līmenī, kas būtu ievērojami atšķirīgs no Ušakova līmeņa. Man liekas, tā būtu pilnīgi jauna iedvesma. Tikai tāpēc, ka man ir savādāks uzvārds, nav nekāda pamata mani atstumt un likt aiz kaut kādas robežas. Es tikpat stipri un varbūt pat stiprāk nekā daži labi latvieši mīlu un respektēju savu zemi. © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Saruna ar Rīgas domes neatkarīgo deputātu frakcijas (no Saskaņas izslēgtā četrinieka) biedru Alekseju Rosļikovu.

- Jūs un vēl četri RD Saskaņas frakcijas deputāti atteicāties balsot par partijas vadības virzīto Rīgas vicemēru Sandri Bergmani. Tas bija spontāns lēmums, vai arī šī vēlme, nepakļauties partijas diktātam, brieda jau sen?

- Vēlos uzreiz atdalīt partiju no RD frakcijas. Kārtība, kuru Ušakovs ieviesa RD, ir atšķirīga no partijas redzējuma. Tā ir kā partija partijā. Mana personīgā nostāja ir tāda, ka menedžments, kuru viņš nodrošināja, vadot frakciju, nebija īpaši veiksmīgs, ņemot vērā tos notikumus, kuri pēdējā laikā ir plaši izgaismoti medijos. Es runāju par dažādiem nodibinājumiem, kapitālsabiedrībām un atsevišķiem deputātiem, kuri tagad ir figuranti dažādos interesantos procesos. Man kā jaunam politiķim (esmu tikai divus gadus politikā) radās izpratne, ka tas nav pareizi, un tas galīgi nesakrīt ar partijas interesēm. Šāda antireklāma, šāda neapdomīga darbība gāž visu partiju.

- Līdz pat tam liktenīgajam balsojumam jūs bijāt viens no aktīvākajiem Ušakova aizstāvjiem. Tiklīdz opozīcija Ušakovam kaut ko pārmeta, tā jūs kāpāt tribīnē un viņa rīcību aizstāvējāt. Tagad jūs sakāt, ka jūs jau sen neapmierināja viņa ieviestā kārtība.

- Absolūti viennozīmīgi Nils Ušakovs bija tā persona, kura mani mudināja pievērsties politikai. Tikai Nils Ušakovs televīzijā un Nils Ušakovs dzīvē ir divi dažādi cilvēki. Viņš mani ir mudinājis, viņš mani ir iedvesmojis. Es atnācu pilns ar pārliecību, ka mēs te varam kaut ko izdarīt un mainīt. Tas ir dabiski, ka mēģināju aizstāvēt savu līderi, savu politisko ikonu, ja tā var teikt. Bet laiks iet un saliek visu savās vietās. Mēs iepazīstamies tuvāk un redzam, kādas tur ir īstās vērtības, īstie redzējumi un attieksme pret konkrētiem cilvēkiem.

- Vai jūsu demaršu neietekmēja tas, ka Ušakovs, aizbraukdams uz Briseli, nevirzīja jūs uz vicemēra posteni. Faktiski neatstāja par savu pēcteci, bet gan Bergmani, kurš nebija tik aktīvs Ušakova atbalstītājs? Tā teikt, es ar visu sirdi un dvēseli aizstāvēju viņu, bet viņš izvēlējās citu. Mani nenovērtē.

- Protams. Manas politiskās ambīcijas un, uzskatu, arī spējas ļautu man strādāt ļoti efektīvi. Pārstāvēt partiju absolūti jaunā līmenī, kas būtu ievērojami atšķirīgs no Ušakova līmeņa. Man liekas, tā būtu pilnīgi jauna iedvesma. Arī tagad, kā Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājam, man ir visas iespējas izvērsties gan politiski, gan pierādīt sevi kā labu saimnieku. Jā, bija nedaudz nepatīkami, ka tas nebiju es, bet tas nebija iemesls, lai pretotos Ušakova lēmumiem. Konflikts brieda jau trīs četrus mēnešus.

- Ar jums vai ar visu četrinieku?

- Frakcijā ne vienmēr bija vienprātība par tiem lēmumiem, kuri tika virzīti. Mūsu četrinieks bija vairāk aktīvs nekā pārējie. Ir kādi četri mēneši pagājuši kopš tā brīža, kad sākām izteikt savu neapmierinātību ar lēmumu pieņemšanas kārtību.

- Tātad jūs rēķinājāties ar sekām, kuras var izraisīt atteikšanās pakļauties partijas disciplīnai, un bijāt gatavi veidot jaunu politisko spēku?

- Mēs rēķinājāmies un cerējām uz to, ka frakcija mūs sapratīs un atbalstīs. Diemžēl Ušakovs laikus saprata, ka viņam mūsu virziens, kurš ir atšķirīgs no viņējā, nepatīk un nav akceptējams. Viņš to bija viltīgi izplānojis, un tas [izslēgšana no partijas] bija diezgan negaidīti.

- Vai jūtaties kā zaudētāji?

- Nekādā gadījumā. Es tagad pirmo reizi pa diviem gadiem elpoju ar pilnām plaušām. Godīgi. Tagad komitejā varu reāli izvērtēt jautājumu un balsot pēc saviem uzskatiem.

- Jūsu četrinieks strikti iestājas par pašreizējā Rīgas mēra Daiņa Turlā atstādināšanu. Kas jūs tieši viņā neapmierina.

- Dainis Turlais, kad nāca uz šo amatu, solīja, ka nodrošinās absolūti jaunu menedžmentu. Nākamajā dienā viņš visas savas atbildības sfēras - kapitālsabiedrības, departamentus - pārrakstīja vicemēram. Es viņam teicu: jūs taču esat Rīgas mērs, saimnieks, jums ir jāuzrauga... Daini, tu sev atstāj tikai kafijas dzeršanu un tikšanos ar žurnālistiem. Tas nav pareizi. Viņš uz to atbildēja, ka tas ir mans stils un tā es gribu strādāt. Es uzskatu, mērs ir pats galvenais saimnieks, kuram jāpiedalās valdes sēdēs, jāanalizē pieņemtie lēmumi. Iepriekšējam mēram tas diez ko neizdevās, tāpēc bija cerība, ka jaunais mērs varēs to visu izlabot.

- Viņš jau arī sola, ka viss tagad būs citādāk. Visas partijas tiks uzklausītas, visi tiks aicināti pie viena galda, un arī komiteju vadība tiks no jauna pārdalīta. Tas jūs neapmierina?

- Tas saucas kosmētiskais remonts.

- Kuru jūs gribat par mēru?

- Uzskatu, ka visiem 60 deputātiem ir jāpiedalās šajā procesā. Ja rītdien pie manis nāks Vilnis Ķirsis no Vienotības, Ozols no JKP, Baiba Broka no NA, no Attīstībai/Par! Zepa kungs, ja viņi redz, kurš no viņiem grib būt mērs, kurš vicemērs, kurš no viņiem par kādu komiteju ir gatavs atbildēt, es būšu gatavs nākt viņiem pretī un atbalstīt viņu kandidatūras.

- Jūs esat mazākā frakcija, kurai tāpat kā Vienotībai ir četras balsis. Līdz ar to nevis pie jums kādam jānāk, bet jums jāmeklē ceļš pie lielākiem. Vai viņi vispār ar jums runā?

- Ar opozīciju mēs nepārtraukti komunicējam, izņemot JKP. Piedāvājums viņiem tika izteikts, bet man par nožēlu jākonstatē, ka pagaidām viņi nav gatavi aktīvai darbībai. Tas mani pārsteidz. Divus gadus viņi ir teikuši, ka dodiet mums iespēju strādāt, un mēs parādīsim, kā to vajag darīt. Tagad esmu gatavs viņus atbalstīt. Ar mūsu balsīm viņi var reāli parādīt, ka solījumi un darbi iet vienā virzienā. Gribu, lai pēc 20. jūnija [kad paredzēta RD sēde] visas partijas izveido pilnīgi jaunu RD.

- Tātad 20. jūnijā balsosiet par neuzticību Turlajam?

- Man vecās kārtības saglabāšana nav pieņemama. Tas ir fakts. Ja Turlā kungs līdz 20. datumam nāks ar kādu nenormāli jaunu redzējumu, nevis kosmētisko remontu, tad skatīsimies.

- Ja Turlā kungu noņem, tad tas iezīmē ceļu uz ārkārtas vēlēšanām.

- Jāsaprot, ko mēs ar to panāksim? Ja vēlēšanās pie varas atgriezīsies tā pati koalīcija un viss turpināsies tāpat kā bija līdz šim, tad ārkārtas vēlēšanas nav nekāda izeja. Atkal viens otru lamās, un nabaga Rīgas tauta slīgs tajā purvā, kas tur notiek. Šajā situācijā, kas ir tagad, opozīcijai beidzot ir jāsaņemas, jo viņiem tagad ir vislielākā iespēja tiešām sākt vadīt Rīgu un līdz 2021. gadam pierādīt saviem vēlētājiem, ka Vilnis Ķirsis nav ievēlēts tikai bļaut no vietas, bet var arī kaut ko izdarīt.

- Vai redzat, ka opozīcijas vienotais mēra kandidāts ir Vilnis Ķirsis ar četrām balsīm?

- Vienu brīdi man interesanta personība šķita Nauris Puntulis, bet viņš tagad iet uz ministra amatu. Mans personīgais mēru tops ir - viennozīmīgi Baiba Broka, tad Zeps un Vilnis Ķirsis trešajā vietā.

- Jūs sakāt, ka gribētu RD mainīt pilnīgi visu vai gandrīz visu. Kādi būtu tie jautājumi, kurus jūs risinātu pilnīgi citādi, nekā to darījusi RD līdz šim. Iepriekšējās vēlēšanās opozīcija neko principiāli atšķirīgu nepiedāvāja. To pašu, ko Ušakovs, tikai labāk, mazāk izšķērdīgi, mazāk korupcijas.

- Iepriekšējā opozīcija turējās vienīgi uz saukli - Gāžam Nilu! Tāpēc viņiem es tagad saku - Nila vairs nav, ko tagad jūs gāzīsiet? Ar kādu saukli tagad iesiet? Kas, manuprāt, ir svarīgi? Ceļi, tilti ir absolūtā purvā. Infrastruktūra bērniem un jaunām ģimenēm. Man ar divu gadu pieredzi jau ir skaidrs, no kādiem kontiem mēs varam pārvirzīt naudu šiem mērķiem. Ir nodibinājumi un atsevišķas struktūras, kuras vienkārši apēd šo naudu.

- Tagad tiek renovēta Čaka iela. Plāns paredz to atjaunot pagājušā gadsimta stilā - maksimāls braucamo joslu skaits, šaurākas ietves, nekādu koku, zaļumu, nekādas joslas sabiedriskajam transportam un velobraucējiem.

- Piekrītu. Galīgi garām. Es bieži apmeklēju kluso centru, un tur Satiksmes departaments ir izveidojis gluži citādu ceļu kustības struktūru ar citādām zīmēm, ar apzaļumojumiem. Prieks skatīties. Bet! Mums ir daudz autovadītāju ar savām tiesībām, uzskatiem, vajadzībām. Arī viņu viedoklis jāņem vērā. Tāpat kā ir velobraucēji, kājāmgājēji. Visu intereses vajag sabalansēt. Bet kopumā no tās nesmukās betona vides mums jāiet prom. Pilsētvides aktīvisti no Pilsēta cilvēkiem uztaisīja ļoti smuku vīziju, kāda varētu izskatīties Daugavmala starp Akmens un Vanšu tiltiem. Viņi sašaurināja braucamo daļu, paplašināja zaļo zonu.

- Tam Rīgas mēram tiks uzcelts piemineklis, kurš uzdrošināsies pārvērst krastmalu par rekreācijas zonu un no turienes aizvāks transportu.

- Četras braukšanas joslas tur noteikti nav vajadzīgas.

- Atgriežoties pie politikas. Vai jūs plānojat veidot atsevišķu partiju?

- Jā.

- Ir politisks marķieris, ar ko testē krievvalodīgos politiķus, - kāda ir jūsu pozīcija attiecībā uz okupāciju?

- Gribu paskaidrot. Man ir divas dzimtās valodas. Krievu un latviešu. Trīs manas iepriekšējās paaudzes ir strādājušas un dzīvojušas Latvijā. Tā ir mana dzimtene. Es respektēju šeit dzīvojošos cilvēkus, likumus, man patīk kultūra, esmu saistīts ar šo zemi. Okupāciju noliegt? Manā skatījumā tā ir bijusi.

- Vai jūs pretendējat uz to nišu, kurā cilvēki, kas nākuši no Saskaņas, varētu tikt uzņemti latviešu politiskajā elitē un perspektīvā arī valdībā?

- Neliela atkāpe. Man ir divi dēli, Ziemeļvalstu ģimnāzija, bērnudārzs, viss latviešu valodā. Pieci un desmit gadu veci, abi perfekti pārvalda divas valodas. Viņiem arī ir divas dzimtās valodas. Tikai tāpēc, ka man ir savādāks uzvārds, nav nekāda pamata mani atstumt un likt aiz kaut kādas robežas. Es tikpat stipri un varbūt pat stiprāk nekā daži labi latvieši mīlu un respektēju savu zemi. Ja es izprotu, kāpēc esmu atnācis uz šejieni, tad esmu cienīgs, lai ar mani vismaz sēdētu pie viena galda un risinātu kopīgus jautājumus. Es ļoti ceru, ka man izdosies politiski profesionāli sevi pierādīt, lai nevienam nebūtu pamats kaut kā izvairīties no manis.

- Kā vērtējat politisko sistēmu Krievijā?

- Attaisnot Krievijas prezidenta darbību es netaisos, un tā nav man simpātiska. Neskatos uz to pusi kā uz kaut kādu paraugu. Mums viņu režīms neder. Paldies mūsu senčiem, ka esam Latvijā, nevis daļa no Krievijas.

- Latvijā ir daudzi, kuri skatās Krievijas TV kanālus, un viņus diez vai šādi uzskati uzrunās.

- Domāju, ka mans vēlētājs nebalsos par mani, ja braukšu uz Krieviju un fotografēšos Kremļa fonā. Diez vai. Mans vēlētājs balsos par mani, ja varēšu aizsargāt tās vērtības, kuras viņam ir svarīgas šeit, Latvijā.

- 20. jūnijā ir paredzēts RD uzticības balsojums par Turlo. Ja viņu noņem, vai esat gatavi atbalstīt kādu citu no viņa partijas? Piemēram, Burovu vai kādu citu?

- Vēlreiz uzsveru, ka man primāri ir redzēt opozīcijas attieksmi. Vai viņi ir gatavi uzņemties atbildību un strādāt? Vispirms es gaidu viņus.

- Ja opozīcija paliek pašreizējās pozīcijās, tad…?

- Jāsaprot tālākās darbības. Ārkārtas vēlēšanas nav nekāds instruments…

- Tad paliek GKR un Saskaņa, jo opozīcija nevēlas tikt pie varas ar jūsu balsīm.

- Ja tur atkal nekas nemainās, nu, nē… Jautājums nav par kandidātiem, bet veicamajiem darbiem.

- Burovs arī jūs neapmierina?

- Mani neapmierina neviens, kurš saka, ka līdzšinējā kārtība bija OK.

- Burovs intervijā mūsu avīzei saka, ka galīgi nebija OK.

- Burovs dara tā, lai izskatītos labāk un patīkamāk pretējai pusei, nevis kaut ko reāli dara.

- Kāda garantija, ka arī jūs necenšaties izskatīties labāk nekā patiesībā ir?

- Ja opozīcija pasaka, ka mēs negribam vadīt Rīgu un gribam izlikties, ka ejam uz ārkārtas vēlēšanām, tad droši… ar viņiem nerunājam, un esošā koalīcija pasaka, ka budžets paliek tāds kā iepriekšējais, nodibinājumi paliek…

- Tagad jau visi saka, ka nodibinājumi jālikvidē.

- Kā? Tikai Rīgai.lv. Viss. Ja analizējam budžetu, tad tur ir daudzas pozīcijas, kuras izraisa jautājumus. Piemēram, vairāk jāpievēršas tiltiem un ceļiem, nevis jātērē 20 miljonu skolu kosmētiskiem remontiem. Ir izdevumu konti, kuri pēc savas prioritātes nav pirmajā vietā. Mums ir tilts, kurš ir ciet, bedres, kur kāju var salauzt. Tad - kas mums ir pirmajā vietā? Mums ir jāiziet cauri visiem izdevumu kontiem un jāsaprot, ko varam pārlikt uz nākamo gadu, ko var izdarīt citādāk, bet ceļi un tilti šobrīd ir pirmajā vietā. Tur variantu nav.

- Milzīgas summas aiziet dotācijām Rīgas satiksmei (RS). Vai esat domājis, kā šo izdevumu pozīciju varētu samazināt?

- Pirmais, ko bija svarīgi izdarīt, - nomainīt to RS valdi, kas izveidoja šo situāciju. Kāds šobrīd ir rezultāts? Nekāds. Saulīša kungs tur tagad ņemas bez īpašiem rezultātiem. Nākamgad beidzas līgums ar Rīgas karti, kas apēd no dotācijām ap 60%.

- Vai līgumu nevar lauzt, ja tur atrod krimināla rakstura pārkāpumus?

- Līgums ir jālauž. Tas, ka esošā valde ar Saulīša kungu priekšgalā tikai imitē kaut kādas darbības, ir mans subjektīvais viedoklis. Uzskatu, ka tur var atnākt ar āmuru un sākt darīt kaut kā savādāk.

- Pirms Saulīša RS valdes priekšsēdētājs uz īsu brīdi bija Matīsa kungs. Radās iespaids, ka viņš kaut ko mēģināja darīt, bet neguva RD vadības atsaucību un bija spiests aiziet.

- Tas tikai kārtējo reizi pierāda, ka viss, kas tika darīts līdz šim, ir darīts kļūdaini. Saulīša kungs Īpašuma departamentā ir pierādījis, ka ir profesionālis, bet ietekmēt viņa vai kāda cita cilvēka nonākšanu RS valdē nevienam deputātam nebija iespējams. Atnāca Burovs, vienojās ar Ušakovu, un Saulītis ir iekšā. Viss. Kurš kam kaut ko prasa? Tu esi balsošanas mašīna, tu pacel roku, tu nospied podziņu, un dragājam uz priekšu. Vēlāk tu skaties uz to situāciju un domā - ārprāts, ko mēs esam izdarījuši?

- Jūs intervijas sākumā teicāt, ka partija Saskaņa un Saskaņas RD frakcija ir divas dažādas lietas. Vai visi šie jautājumi tiek skatīti tikai RD ietvaros, un partijas vadībai gar to nav nekādas daļas?

- Visi lēmumi, kas tika pieņemti RD koalīcijā, ir tāda kā zviedru kombinācija - Ušakovs, Ameriks un Strautiņa. Viss. Neviens taču neiet uz partiju prasīt - vai darām pareizi vai nepareizi. Neviens neprasa partijas viedokli. Tas bojā partijas reputāciju. Es gribu lepni staigāt pa ielām un nēsāt partijas zīmi, kurai esmu piederīgs. Bet, ja pēc visiem šiem pusgada notikumiem, man iekšēji paliek neērti [ka esmu Saskaņā], tad jau nav normāli. Tur tā lieta.