Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kalniete: Populisti mēģina iegalvot, ka Latvija ir neizdevusies valsts

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

«Latvijas populisti, tāpat kā citur pasaulē, ir «politbiznesa projekts», kas izmanto tautas pamatotās dusmas, lai iegūtu varu. Un tad, tāpat kā citur pasaulē, piemānītu savu vēlētāju. Viņi mēģina iegalvot, ka Latvija ir neizdevusies valsts, ka viss ir jānojauc, un brīžiem izmanto pat fašistiskas metodes, draudot ar izrēķināšanos saviem oponentiem,» saspringto priekšvēlēšanu gaisotni sabiedrībā raksturo Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība).

Viņa partijas Vienotība kongresā uzsvēra, ka partiju apvienībai Jaunā Vienotība, kuras sastāvā vēlēšanās startē Vienotība, ir jādod pretspars populistiem, kuri raujas pie varas, «jāstājas pretī tiem, kuri muļķo tautu».

Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis kongresā akcentēja: «Ir sākusies priekšvēlēšanu cīņa. Katra partija nāk ar savu piedāvājumu un apšauba citus. Tas ir labi, jo patiesa demokrātija nav vienprātība, bet gan labu ideju sacensība. Viedokļu atšķirības nav bīstamas, bet bīstami būtu, ja mēs aizmirstu, ka visām valstiski domājošajām partijām ir atbildība par to, lai Latvija arī turpmāk būtu neatkarīga, demokrātiska un eiropeiska,» sacīja V. Dombrovskis. Starp citu, viņš ir Jaunās Vienotības kandidāts Eiropas komisāra amatam arī nākamajā periodā pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Bet partijas Vienotība valdes priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens akcentēja, ka pēdējā gada laikā partija ir piedzīvojusi pamatīgu pašattīrīšanos. Pēc A. Ašeradena vārdiem, no partijas ir izslēgti cilvēki, kuru darbība ir bijusi postoša un destruktīva un kuri personīgās intereses ir stādījuši augstāk par valsts nākotni un iedzīvotāju vajadzībām, un aizgājuši tie, kuri partijā bija nonākuši gadījuma pēc, jo viņus saistīja vien vēlme ieņemt amatus.

Savukārt partiju apvienības Jaunā Vienotība Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš ieskicēja vairākas apņemšanās un uzdevumus, piemēram, partiju apvienība grib celt tautas labklājību, panākot, ka Latvijā vidējā alga ir 1500 eiro, atjaunot ticību taisnīgai tiesu sistēmai. «Mums ir jābūt arī kompetentiem un par sevi pārliecinātiem diskusijās par ES daudzgadu budžetu - tās būs nopietnas un smagas sarunas,» akcentē K. Kariņš.