Katoļu baznīca Īrijā slēpusi bērnu izmantošanu

© Reuters

Vakar publiskotajā kārtējā ziņojumā par katoļu baznīcas saistību ar bērnu izmantošanas gadījumiem teikt, ka garīdznieki gadu desmitiem slēpuši bērnu mocīšanu, lai mēģinātu glābt baznīcas reputāciju.

Īrijas valdības iniciētā pētījuma ziņojumā teikts, ka garīdznieki ilgu laiku netraucēti varēja uzmākties zēniem un meitenēm. 720 lappušu biezajā ziņojumā analizēti 46 priesteru pastrādātie noziegumi laikposmā no 1974. līdz 2004. gadam, kā arī 320 sūdzības, kas pa šo laiku iesniegtas. Dokumentā ir minēti 11 priesteru vārdi, kuri par to ir notiesāti, bet pārējo garīdznieku vārdi ir aizstāti ar pseidonīmiem. Seksuāli izmantoto puiku skaits iesniegtajās sūdzībās ir vairāk nekā divkārt lielāks nekā meiteņu.

Izmeklētāji trīs gadus pētīja atslepenotos Dublinas baznīcas dokumentus, kas tiem tika piegādāti ar Vatikāna svētību. Bijušais Dublinas arhibīskaps Dezmonds Konnels bija mēģinājis tiesas ceļā panākt, ka 5500 dokumenti paliek viņa privātajā krājumā, tomēr pagājušajā gadā viņš no tiesvedības atteicās.

Dokumentā norādīts uz baznīcā plaši izplatīto piesegšanas kultūru, kas noteic, ka garīdznieki baznīcas un tās pārvaldībā esošo iestāžu reputāciju ir stādījuši augstāk par bērnu pienācīgu aprūpi. Tā vietā, lai ziņotu laicīgajām atbildīgajām iestādēm par pastrādātajiem noziegumiem, tajos apsūdzētie sistemātiski tika pārsūtīti uz citām draudzēm, kurās tiem par upuriem krita citi bērni, kuriem nebija aizdomu par to, kas notiek. „Dublinas arhibīskapija darīja visu, lai izvairītos no valsts likumdošanas piemērošanas,” teikts dokumentā. Kritika tikusi arī varasiestādēm, tai skaitā policijai, kas nav vēlējusies iejaukties baznīcas darbā. Dažkārt tā vietā, lai sāktu savu izmeklēšanu, policisti vienkārši par iespējamiem bērnu mocīšanas gadījumiem ziņojuši baznīcai.

Šī ir viena no vairākām Īrijas valdības rīkotajām izmeklēšanām, kas veiktas pēc tam, kad atklājās hroniska bērnu izmantošana, izvarošana, sišana un cita veida vardarbība, kas norisinājusies baznīcas pārvaldītajos bērnu labošanas darbu namos un bāreņu namos. Pirmā lielā tiesvedība par priesteru pedofiliju Īrijā notika 1994. gadā, bet kopš tā laika atklātībā ir nonākuši vairāk nekā 15 tūkstoši bērnu mocīšanu lietu.

Iepriekšējais ziņojums par Īrijas katoļu baznīcas nodarījumiem tika publicēts šā gada maijā. Izmeklēšanā tika pētīts, kā gadu desmitiem bērni spīdzināti skolās, labošanas darbu iestādēs un bērnu namos, kuras pārvaldīja baznīca.

Svarīgākais