Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā nokritušo meteorītu nodēvē par "Čebarkulu"

© Scanpix

Pagājušo piektdien, 15. februārī, Krievijas Urālu reģiona nokrita vairākas meteorītu atlūzas, ievainojot 1200 cilvēkus un nodarot postījumus vairākiem tūkstošiem ēku.

Kā ziņo Krievijas mediji, atrastās meteorītu atlūzām tiks dēvētas par "Čebarkulu", par godu pilsētai, kura nokrita viena no meteorīta atlūzām.

Krievijas Iekšlietu ministrija piektdien informēja, ka ir apzinātas trīs vietas, kur nogāzušās meteorīta atlūzas. Divas atlūzas uzietas Čebarkulas, bet vēl viens atlūzu gabals - Zlatoustas rajonā. Jau ziņots, ka Čeļabinskas meteorīts ir viens no iespaidīgākajiem kosmiskajiem notikumiem debesīs virs Krievijas kopš Tunguskas fenomena 1908.gadā, kad Sibīrijā milzīgus postījumus izraisīja spēcīgs sprādziens, ko vairums zinātnieku saista ar asteroīda vai komētas triecienu.

Vairāku metru lieli meteorīti, kāds nokrita Čeļabinskā, Zemi skar aptuveni reizi desmitgadē. Tomēr saskaņā ar zinātnieku rīcībā esošo informāciju nevienā citā gadījumā, kad virs Zemes eksplodējis meteorīts, nav bijis tik liels cietušo skaits kā piektdien.