Lietuvā atrasts slepenais CIP cietums

Vienu no slepenajiem cietumiem, kuros tika turēti par terorismu apsūdzētie, ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) uzbūvēja Lietuvā. Amerikāņu žurnālistiem izdevies noskaidrot, ka tas atradies netālu no Viļņas. Lai arī Lietuvas amatpersonas ir solījušas izmeklēt valsts dalību ASV rīkotajās cilvēku spīdzināšanās, par konkrētiem atklājumiem tās vēl nav gatavas runāt.

ABC jau augustā ziņoja, ka Lietuva līdz ar Poliju un Rumāniju bija viena no trim Austrumeiropas valstīm, kuras teritorijā tika turēti augsta profila Al Qaeda pārstāvji, kuri apsūdzēti terorismā. Tomēr līdz šim žurnālistiem nebija izdevies atklāt precīzu cietuma atrašanās vietu. Līdz 2004. gadam šajā vietā bija jāšanas sporta skola un kafejnīca, kas piederēja kādai ģimenei. Objekts atrodas Antiviļas ciematā, mežā, apmēram 20 kilometru no Viļņas centra. Tuvumā ir ekskluzīva apdzīvota vieta, kur mitinās arī daudzas valsts amatpersonas.

Vietā, kurā leiši agrāk bija devušies izjādēs un malkojuši kafiju, CIP ir uzbūvējis betona ēku, kurā tika turēti astoņi iespējamie teroristi, un, lai piespiestu sadarboties, viņi tika spīdzināti, vēsta ASV telekompānija ABC. "Darbības, kas veiktas šajā cietumā, bija nelikumīgas," stāsta cilvēktiesību pētnieks Džons Siftons. "Te vairākos veidos tika spīdzināti cilvēki – piemēram, viņiem neļāva gulēt, bija jāstāv piespiedu kārtā, viņi tika nostādīti sāpīgās saspringuma pozās."

Lietuvas amatpersonas telekompānijai sniegušas dokumentus, kas apstiprina, ka ar CIP saistīts uzņēmums Elite, LLC ir iegādājies nekustamo īpašumu un 2004. gadā dažu mēnešu laikā uzcēlis slepeno cietumu – divus stāvus augstu būvi bez logiem, žoga ieskautu un drošības kameru uzraudzītu. Elektroenerģiju objektam piegādāja autonoms ģenerators. Elite, LLC 2007. gadā, divus gadus pēc tam, kad par CIP programmu bija uzzinājuši masu saziņas līdzekļi, nekustamo īpašumu pārdeva Lietuvas valdībai. Pašlaik šeit atrodas Lietuvas Valsts drošības departamenta mācību centrs. Ne departaments, ne CIP par šo objektu komentārus nesniedz, vēsta Washington Post.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite interviju ABC News sniegt atteikusies. Tomēr viņa ir izteikusies, ka ir pamats aizdomām par šāda cietuma pastāvēšanu, un aicināja notikušo izmeklēt. Pašlaik gan Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja vēl nesniedz atzinumus, vien norāda, ka turpinās pētniecības darbi.

CIP cietumu Lietuvas teritorijā valsts atļāva 2002. gadā, kad tur viesojās ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš solīja atbalstīt Lietuvas centienus pievienoties NATO. "Jaunās NATO dalībvalstis bija tik pateicīgas par ASV lomu to ceļā uz šo organizāciju, ka piekristu visam, ko ASV tanī laikā prasītu," stāsta bijušais Baltā nama pretterorisma speciālists Ričards Klārks, kurš pašlaik strādā par ABC News konsultantu. "Tās vēlējās atlīdzināt un gribēja sadarboties izlūkošanas un drošības jautājumos."

Vietējiem iedzīvotājiem nav bijis nojausmas par būvi, kas paslēpta Antiviļas mežā. Vietējie stāsta, ka redzējuši, ka no turienes 2004. gada vasarā tiek izvesti lieli grunts daudzumi. Tos, kas cerībā uz darbu būvniecībā bija mēģinājuši ar celtniekiem kontaktēties, apturējuši angliski runājoši sargi. Viena no versijām, kas vietējiem par notiekošo bijusi, ka tas ir kādas organizētās noziedzības būvēts narkotiku centrs.

Vairāk nekā gadu ilgajā posmā, kurā cietums darbojās, tajā turēti un pratināti astoņi terorismā apsūdzētie. 2005. gadā, kad tika atklāta CIP slepeno cietumu programma, Lietuvas cietums un Rumānijas cietums tika slēgti. Polijas cietums tika slēgts jau agrāk – 2003. gada beigās vai 2004. gada sākumā.

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais