Britu premjeram jātaisnojas par sirsnīgām īsziņām

© Scanpix

Vakar publicētās ziņas no Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona un laikrakstu izdevniecības bijušās vadītājas Rebekas Brūksas sarakstes vēl detalizētāk ir parādījušas viņu abu ciešās personiskās attiecības. Premjeram no jauna var nākties taisnoties par savām saitēm ar medijiem.

R. Brūksa ir bijusī izdevniecības News International vadītāja – šī organizācija ir Rupertam Mērdokam piederošās korporācijas News Corporation sastāvā un izdod britu laikrakstus The Sun, The Times un The Sunday Times. Šinī uzņēmumā ietilpa arī dzeltenais izdevums News of the World, kas pērn tika slēgts pēc tam, kad atklātībā nāca ziņas par laikraksta žurnālistu izmantotajām nelegālajām metodēm, lai iegūtu informāciju, – tajā skaitā neatļautu piekļuvi vairāku tūkstošu cilvēku tālruņiem un maksāšanu par konfidenciālu informāciju, ko sagādājuši privātizmeklētāji. Sākotnēji News International vadība uzstāja, ka notikušais ir tikai atsevišķu reportieru neētiskas darbības, tomēr, atklājoties aizvien jauniem faktiem, radās lielākas aizdomas, ka šī ir bijusi plaši piekopta prakse. R. Brūksa ir arī bijusī The Sun un News of the World redaktore.

D. Kameronam šā skandāla dēļ jau iepriekš nepatīkamus brīžus sagādāja tas, ka ar News International pārstāvjiem viņam ir bijuši cieši kontakti. Līdz pagājušā gada janvārim D. Kamerona sabiedriskās attiecības vadīja bijušais News of the World redaktors Endijs Koulsons. Arī viņš, tāpat kā R. Brūksa, gaida tiesu saistībā ar telefonziņojumu pārtveršanas lietu. Viņu abu un vēl vairāku citu bijušo News of the World darbinieku tiesa sāksies nākamā gada septembrī, vēsta BBC.

Taču laikraksta Mail on Sunday publicētā D. Kamerona un R. Brūksas sarakste vēl skaidrāk parāda, cik viņu kontakti ir bijuši draudzīgi. 2009. gada oktobrī pēc D. Kamerona pirmsvēlēšanu uzrunas R. Brūksa topošajam premjeram rakstījusi, ka runa bijusi «izcila», viņa tās laikā divas reizes esot apraudājusies, kā arī izsaka prieku par izredzēm «strādāt kopā». Savukārt kāda no D. Kamerona tanī pašā laikā sūtītajām ziņām parāda, ka viņš kopā ar R. Brūksas vīru Čārliju ir bijis zirgu izjādē – politiķis rakstījis, ka viņa zirgs bijis ātrs, neparedzams, grūti kontrolējams, taču pasākums bijis aizraujošs. Arī ar R. Brūksas vīru britu premjeram ir personiskas un draudzīgas attiecības, jo abi ir apmeklējuši vienu un to pašu izglītības iestādi. Laikā, kad abas īsziņas tapušas, R. Brūksa tik tikko bija kļuvusi par News International vadītāju. Zīmīgi, ka R. Brūksas kāzas 2009. gadā apmeklēja ne tikai D. Kamerons, bet arī toreiz pie varas esošās Leiboristu partijas premjerministrs Gordons Brauns.

Ir zināms arī, ka sešu gadu laikā D. Kamerons un R. Brūksa tikušies 22 reizes, kas nozīmē apmēram reizi trijos mēnešos. Jau iepriekš bija atklājies, ka tālruņu noklausīšanās skandāla augstākajā brīdī D. Kamerons R. Brūksai bija sūtījis uzmundrinošu ziņu, aicinot nenolaist galvu, kā arī izteicis nožēlu, ka viņš amata pienākumu dēļ nevar viņu vēl vairāk atbalstīt.

D. Kamerons ir atzinis, ka Mail on Sunday vakar publicētie divi jaunie ziņojumi nav viltojums. Tie ir ņemti no sarakstes, kas nonākusi tiesneša Braiena Levisona vadītās izmeklēšanas komisijas rīcībā. Izmeklēšanas komisijas uzdevums ir izvērtēt iespējamos masu saziņas līdzekļu ētikas pārkāpumus un attiecības, kādas tiem ir bijušas ar politiķiem un varasiestādēm. Šo attiecību izvērtēšana palīdzēs izdarīt secinājumus par to, kā varēja pastāvēt tik plaša nelikumīgas telefonsarunu noklausīšanās un citu privātu datu ievākšanas sistēma. Britu laikraksts The Observer vēsta, ka kopumā vairāku mēnešu ilgumā D. Kamerons un R. Brūksa varētu būt apmainījušies ar aptuveni 150 ziņojumiem, no kuriem arī daudzi citi varētu izraisīt pamatīgu apkaunojumu britu valdībai.

Premjers pats iepriekš nopratināšanā ir uzsvēris, ka nekāda sazvērnieciska sadarbības līguma starp R. Mērdokam piederošajiem laikrakstiem un Konservatīvo partiju nav. Taču jau iepriekš atklātībā bija nonākusi informācija, ka D. Kamerons ir jājis ar zirgu, kuru R. Brūksai aizdevusi Lielbritānijas policija. Komisijas ziņojumu plānots publiskot šā mēneša beigās. Mail on Sunday savā publikācijā izsaka cerību, ka gaidāmie B. Levisona komisijas ieteikumi saistībā ar mediju regulāciju «nepadarīs valdību vēl ietekmīgāku un neatbildīgāku, nekā tā ir pašlaik».

Opozīcijā esošās Leiboristu partijas deputāts Kriss Braiants intervijā BBC sacīja, ka ir pieprasījis, lai komisija publiskotu visas e-pasta vēstules un īsziņas, ar kurām D. Kamerons un R. Brūksa apmainījušies. Komisija gan paziņojusi, ka publicēti tiks tikai tie ziņojumi, kuru saturs ir būtisks lietas izmeklēšanā. K. Braiants iepriekš aicinājis, lai D. Kamerons savu saraksti publicē pats, un ir paziņojis, ka vilcināšanās to darīt tikai parāda, cik apkaunojošs ir tās saturs. To, ka līdz šim atklātībā ir nākusi tikai neliela daļa no šīs sarakstes, K. Braiants skaidro ar iesaistīto pušu mēģinājumu slēpt notikušā pēdas. K. Braiants pats ir viens no News of the World redakcijas veiktās telefonsarunu noklausīšanās upuriem.

Svarīgākais