Ungārija grib tiesāt par 2. pasaules kara laikā notikušo slepkavību apsūdzēto

Ungārija vēlas tiesāt par 2. pasaules karā pastrādātiem noziegumiem apsūdzētu vīru, kurš pašlaik mitinās Austrālijā. Viņa piederīgie sola panākt, ka viņš Ungārijai netiek izdots.

88 gadus vecais Čārlzs Centajs ir apsūdzēts par to, ka 1944. gadā, kad dienēja Ungārijas armijā, līdz nāvei piekāvis kādu 18 gadus vecu ebreju puisi. Viņa dēls Ērnijs Šteiners sola iesniegt apelācijas prasību, lai pārskatītu lēmumu par izdošanu.

"Es gribētu, lai ungāri mums pastāsta, kādā veidā manam tēvam tiks nodrošināta taisnīga tiesa, ja nav neviena dzīva liecinieka," Ē. Šteiners sacīja intervijā Austrālijas raidsabiedrībai ABC. "Tas ir pretrunā ar cilvēktiesībām, kas paredz – lai saņemtu taisnīgu tiesu, cilvēkiem ir jādod iespēja pārbaudīt lieciniekus, kuri liecina pret viņiem." Starptautiskā bijušās Dienvidslāvijas noziegumu kriminālā tribunāla darbinieks Gideons Boass gan uzsver, ka Ungārija kā Eiropas Savienības dalībvalsts ir parakstījusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, turklāt viņam būs iespējas spriedumu, ja tāds būs, pārsūdzēt un beigās vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Lēmumu par Č. Centaja izdošanu Austrālijas iekšlietu ministrs Brendans O"Konors pieņēma ceturtdienas vakarā. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šis solis nebūt nenozīmē, ka apsūdzētais ir vainīgs. Bez latvieša Konrāda Kalēja Č. Centajs ir vienīgais kara noziegumos apsūdzētais, kura izdošanu ir apstiprinājusi Austrālijas valdība. K. Kalējs nomira 2001. gadā, pirms tika izdots Latvijai.

Č. Centajs pēc kara emigrēja uz Austrāliju un līdz šim ir klusām dzīvojis Rietumaustrālijas štatā. Viņš sev izvirzītās apsūdzības noliedz un stāsta, ka slepkavības laikā nemaz nav atradies Ungārijā. Ē. Šteiners uzskata, ka viņa tēvs ir vien grēkāzis, kam uzkrauta atbildība par slepkavību, kura pastrādāta pirms 65 gadiem. Viņš izteicies, ka apsūdzība un ar to saistītie satricinājumi ir pamatīgi iedragājuši viņa tēva veselību un viņš nav spējīgs doties uz Ungāriju.

Apsūdzētais vairāk nekā trīs nedēļas ir atradies apcietinājumā. Ungārija viņa izdošanu ir mēģinājusi panākt kopš 2005. gada, savukārt pērn Austrālija atzina, ka uz viņu ir attiecināma izdošanas procedūra. Apsūdzību iniciators ir Simona Vīzentāla centrs, un organizācijas pārstāvis Efraims Zurofs ir paudis neapmierinātību ar Č. Centaja mēģinājumiem "traucēt lietas izmeklēšanu ar nesvarīgiem juridiskiem un tehniskiem jautājumiem".

Svarīgākais