Joko Ono cīnīsies pret badu

Džona Lenona atraitne Joko Ono kopā ar Hard Rock International ir iesaistījusies kampaņā Imagine There"s No Hunger (Iedomājies, nav bada), kurā vāks naudu trūkumcietēju pabarošanai. Līdzīgi kā viņas iepriekšējās iniciatīvās, arī šīs centrā būs mūzika, bet šoreiz uzsvars tiks likts uz to, lai uzrunātu arī interneta paaudzi.

Kampaņas laikā nopelnītā nauda tiks nodota bezpeļņas organizācijai World Hunger Year, un kampaņas vadmotīvs, kā to jau var nojaust, ir Dž. Lenona 1971. gadā sacerētā balāde Imagine. Naudu J. Ono un domubiedri pelnīs, tiešsaistē piedāvājot iegādāties albumu ar nosaukumu SERVE4, kas ir ceturtais Worl Hunger Year izdotais labdarības disks. Viss albums maksās 12 dolāru, bet katra dziesma – 99 centus. Albums dažādās vietās internetā, tai skaitā Amazon.com un iTunes, iegādājams no šodienas. Albumā tiks iekļautas iepriekš neizdotas dziesmas vai dziesmu versijas, ko sacerējis Elviss Kostello, Ēriks Hačinsons, Brets Denens un citi.

J. Ono aģentūrai Reuters stāstījusi, ka bada jautājums viņai pašai ir īpaši aktuāls saistībā ar bērnības pieredzi. "Otrā pasaules kara laikā es biju Japānā, un bērniem bija jāevakuējas uz laukiem. Visi pilsētas bērni cieta no bada. Es atminos to sajūtu, un tā bija nepatīkama sajūta. Tas bija kaut kas ārkārtīgi nežēlīgs, ko var darīt ar bērniem," sacīja aktīviste.

J. Ono ir visai gara dažādu kampaņu vēsture. Viss sākās 1969. gadā, kad viņa ar Dž. Lenonu medusmēnesi pavadīja gultā, pie viena pamanoties protestēt pret Vjetnamas karu. Tagad slavenību iesaistīšanās dažādos labdarības pasākumos nav nekas neparasts. 80. gados ir bijuši koncerti Live Aid, Band Aid un citi, rokgrupas U2 solists Bono ir aizlicis ne vienu vien vārdu par Āfriku un cilvēktiesībām pasaulē. Šo sarakstu varētu turpināt ilgi... Tomēr vienmēr tā nav bijis. "Kad mēs ar Džonu runājām par pasaules mieru un mīlestību, cilvēki par mums vienkārši smējās," atceras J. Ono. "Tagad man šķiet, ka iesaistīti ir visi, jo mēs vienkārši zinām, ka mums ar šo pasauli kaut kas ir jādara."

J. Ono nepievērš lielu uzmanību tam, vai jaunā slavenību aktīvistu paaudze izmanto viņas atstāto mantojumu. "Lai viņi dara to, ko viņi var izdarīt, nevis mēs viņiem sacījām, ka paši izdarījām to un to," saka māksliniece.