ASV par soli tuvāk pildot Obamas sapni par veselības aprūpi

ASV prezidents Baraks Obama ir apsveicis ASV Kongresa pārstāvju palātu par atbalstīto veselības aprūpes reformas likumprojektu, kas vairāku mēnešu garumā valstī ir izsaucis plašas diskusijas. Likumprojekta mērķis ir veselības aprūpi segt vēl papildus 26 miljoniem amerikāņu un panākt, ka 96 procentiem amerikāņu tā ir finansiāli pieejama.

B. Obama ir paudis „pilnīgu pārliecību”, ka dokumentu atbalstīs arī Senāts un jaunais likums visus spēkā stāsies līdz gada beigām.

Pārstāvju palāta likumu gan pieņēma ar nelielu balsu pārākumu, 220 kongresmeņiem balsojot par un 215 — pret. „Šis ir vēsturisks balsojums, un pārstāvju palāta ir pieņēmusi likumu, kas beidzot amerikāņiem apsolītu kvalitatīvu, pieejamu veselības aprūpi,” pēc balsojuma sacīja B. Obama. Savukārt republikāņu pārstāve Kendisa Millere sacīja: „Valsts pilnībā pārņems mūsu veselības aprūpi ātrāk, nekā jūs paspēsit pateikt: Tas ir slimi.”

Veselības sistēmas aprūpe ir B. Obamas iekšpolitikas centrālais aspekts. Ja viņa plāni tiks realizēti, tas amerikāņu veselības aprūpei būs lielākais izaicinājums pēdēju gadu desmitu laikā, norāda BBC.

Tagad sava likumprojekta versija ir jāpieņem senatoriem. Lai tas būtu iespējams, likums ir jāatbalsta 60 no simts senatoriem, tomēr Senātā demokrātiem pašlaik ir tikai 57 balsis. Divi republikāņi gan ir devuši manīt, ka varētu atbalstīt B. Obamas reformu.

Ja likums tiks pieņemts arī Senātā, abu palātu likumdevējiem nāksies vienoties par kopējo versiju, un to tad beigās parakstīs prezidents.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais