Bulgārijā atrod vampīru skeletus

© France presse

Arheologi Bulgārijā atraduši divu viduslaikos dzīvojušu cilvēku mirstīgās atliekas, kuru krūškurvī iedurti metāla stieņi. Domājams, ka ļaudis šādi tolaik rīkojušies, lai neļautu cilvēkiem pārvērsties par vampīriem.

Šāda prakse piekopta vairākās teritorijās Balkānu reģionā. Cilvēkiem, kas uzskatīti par ļauniem, pēc nāves caurdurtas sirdis, lai nepieļautu, ka viņi kļūst par vampīriem un atgriežas sūkt citiem cilvēkiem asinis. «Pīšļu caurduršana ar metāla mietiem Balkānu ciematos bija raksturīga līdz pat 20. gadsimta sākumam,» intervijā BBC stāstīja Bulgārijas Nacionālā vēstures muzeja vadītājs Božidars Dimitrovs. «Cilvēki domāja, ka šādi aizgājējs būs pienaglots pie savas kapavietas un nevarēs to pamest, lai terorizētu dzīvos.» Arheologs Petars Balabanovs, kurš 2004. gadā Bulgārijā atrada sešus līdzīgā veidā caurdurtus skeletus, norāda, ka šāds pagāniskais rituāls praktizēts arī Serbijā un citviet Balkānu reģionā. Šā reģiona folklorā vampīru leģendas ieņem nozīmīgu vietu. Visslavenākais ir rumāņu stāsts par 15. gadsimtā dzīvojušo Vladu Drakulu, kurš bija pazīstams ar savu nežēlību. Leģenda bija Brema Stokera 1897. gadā sarakstītā šausmu romāna pamatā.

Līdz šim Bulgārijā atrasts aptuveni simt apbedījuma vietu, kur cilvēki šādā veidā aizsargājušies no aizgājējiem. Jaunākais atradums uziets Sozopolē, pilsētā pie Melnās jūras.

Svarīgākais