Pētīs, vai karavīrus nogalinājušais majors ir atbalstījis terorismu

Policija pašlaik mēģina noskaidrot, kas amerikāņu majoru mudinājis atklāt uguni uz karavīriem un kāda ir viņa saistība ar internetā ievietotiem terorismu slavinošiem tekstiem.

39 gadus vecais virsnieks Nidals Maliks Hasans, kurš strādā par psihiatru, uz amerikāņiem Forthudas militārajā bāzē sāka šaut ceturtdienas pēcpusdienā pēc vietējā laika. Viena no versijām par viņa rīcības motīviem ir tāda, ka ASV dzimušais islāmticīgais ir pārdzīvojis vadības plānus viņu nosūtīt uz Afganistānu. Viņa brālēns stāstīja, ka N. M. Hasans nosūtīšanu uz dienesta vietu ārvalstīs bija aprakstījis kā „sliktāko murgu”, turklāt viņš armijā arī cietis no rasisma savas Tuvo Austrumu izcelsmes dēļ.

Piektdien policija veica kratīšanu N. M. Hasana birojā, lai meklētu pierādījumus, vēsta BBC. Bāzes komandieris leitnants Bobs Kons stāstīja, ka viens no mirušajiem ir policists, bet pārējie — karavīri. Ievainojumus guvuši 30 citi cilvēki. „Pateicoties vairāku karavīru ātrajai reakcijai, tika aizvērtas tuvējās auditorijas durvis, kurā atradās 600 cilvēki,” stāstīja B. Kons. Auditorijā incidenta laikā drīz vajadzēja sākties militāro kursu izlaidumam. „Lai arī cik briesmīgs būtu notikušais, tomēr tas varēja izvērsties vēl krietni sliktāk.”

Apšaudes laikā četrus ievainojumus guva arī uzbrucējs. Viņš bezsamaņā ir nogādāts slimnīcā. Lai arī pašlaik izskatās, ka viņš rīkojies uz savu roku, varasiestādes neizslēdz iespēju, ka uzbrucējs darbojies kādas radikālas organizācijas uzdevumā, vēsta AP.

N. M. Hasans pirms sāka dienēt Forthudā, strādāja Voltera Rīda armijas medicīnas centrā un veidoja psihiatra karjeru. 2001. gadā viņš bija ieguvis ārsta diplomu. Tomēr viņa biogrāfijā ir arī tumši plankumi. Voltera Rīda centrā viņa darbs tika novērtēts negatīvi, un laikā, kad viņš strādāja centra slimnīcā, N. M. Hasanam bijušas grūtības veikt darba pienākumus un tamdēļ viņam nozīmēta papildus uzraudzība. Pirms apmēram pusgada viņš nonāca likuma sargu uzmanības lokā, jo internetā ar viņa vārdu parakstīti parādījās teksti, kuros teikts, ka pašnāvnieki spridzinātāji līdzinās karavīriem, kuri noguļas uz granātas, lai izglābtu savu biedru dzīvību. Tomēr izmeklētājiem vēl nav izdevies noteikt, vai šie apgalvojumi pieder konkrētajam N. M. Hasanam.

Forthudas bāze ir lielākā ASV, un tajā ir izviedoti apmēram 40 tūkstoši karavīru. Notikušais bāzē ir izraisījis satraukumu. „Es biju apmulsis un šokēts,” stāstīja karavīrs Džerijs Ričards. „Ārzemēs mums negaidītiem incidentiem ir jābūt gataviem, bet šeit tu pat nevari sevi aizsargāt.” Kāds cits bāzes karavīrs sarunā ar BBC pieļāva, ka notikušais var pastiprināt spiedienu, ko izjūt islāmticīgie amerikāņu karavīri. „Šādi notikumi viņus parāda negatīvā gaismā, cilvēki uz viņiem raudzīsies ar neticību un domās: „Tu droši vien grasies pastrādāt ko līdzīgu.””

Svarīgākais