Šveice nespēj izglābt savus pilsoņus, kuri ieslodzīti Lībijā

Šveices valdība ir nobloķējusi līgumu ar Lībiju par starpvalstu attiecību uzlabošanu, tādējādi protestējot pret Lībijas liegumu mājās atgriezties diviem Šveices pilsoņiem. Berne Lībijas pilsoņiem ir arī noteikusi papildu ierobežojumus saņemt Šveices vīzu.

Abu valstu strīds sākās pagājušajā gadā, kad Ženēvas luksusa viesnīcā uz aizdomu pamata par apkalpotāju piekaušanu uz divām dienām tika aizturēts Lībijas līdera Muamāra Kadāfī dēls, un Lībija to acīmredzot ir ņēmusi ļaunā. Sākotnēji tā no Šveices atsauca dažus diplomātus, iesaldēja visu Šveices pilsoņu vīzas, izņēma naudu no Šveices bankām un samazināja lidojumus uz šo Alpu valsti. Šveici visvairāk satrauc tas, ka Lībija vairāk nekā gadu no valsts nav ļāvusi izbraukt diviem šveiciešu uzņēmējiem.

Laikraksts La Liberte vēsta, ka M. Kadāfī dēls Hanibāls par viņu atbrīvošanu ir pieprasījis 50 miljonus dolāru, tomēr oficiālā Lībija šādas prasības neapstiprina. Šveice Lībijai par incidentu ar Hanibālu ir publiski atvainojusies, un augustā abu valstu noslēgtā vienošanās paredzēja, ka Šveice ir gatava samaksāt arī kompensāciju. Tomēr pēc tam, kad vienošanās tika parakstīta, abus uzņēmējus Maksu Geldi un Rahīdu Hamdanī lībiešu varas iestādes aizveda uz nezināmu atrašanās vietu, un viņiem turklāt ir liegts sazināties ar saviem radiniekiem. Šveice Lībiju apsūdz savu pilsoņu nolaupīšanā un ir paziņojusi, ka Tripole "sistemātiski atsakās sadarboties".

Vēstulē Šveices ārlietu ministrijai Lībijas valdība paskaidroja, ka tas darīts "viņu pašu drošības interesēs", jo Šveice viņus varētu mēģināt atbrīvot militāriem līdzekļiem, vēsta AP. Lībijas nesadarbošanās ir apkaunojums Šveices valdībai un it īpaši prezidentam Handam Rūdolfam Mercam, kurš bija piedraudējis, ka gadījumā, ka Šveices pilsoņi līdz 1. septembrim netiks atbrīvoti, Lībijai ir jārēķinās ar sekām.

Svarīgākais