Ziemeļkorejas līderis uzlabo tēlu

© Scanpix

Tiešraidē pārraidītā runā, kuru jaunais Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns sacīja par godu valsts pirmā vadītāja 100. dzimšanas dienai, viņš cildināja armiju un solīja «pēdējo uzvaru».

Par spīti tam, ka satura ziņā šajā uzrunā nekā jauna nav, forma gan ir mainījusies – atšķirībā no sava tēva Kims Čenuns izrāda savu draudzīgumu, jokojas, un arī uzrunas teikšana ir kaut kas, no kā viņa priekštecis centās izvairīties.

Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienas svinības Phenjanā tika atzīmētas ar grandiozu militāro parādi. Tajā tika izrādīta arī jauna raķete – tas noticis vien dažas dienas pēc neveiksmīgā Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājuma. Dienvidkorejas raķešu zinātnieks Sons Jonhvans BBC gan sacīja, ka šī, visticamāk, ir vidējas, nevis tālas darbības rādiusa raķete.

«Sūtu sveicienus tiem mūsu tautiešiem Dienvidkorejā un visā pasaulē, kuri ir iegulda pūles abu valstu apvienošanas un uzplaukuma labā,» no lapas monotonā balsī lasīja Kims Čenuns. Viņš uzsvēra, ka miers ir svarīgs, tomēr svarīgs ir arī nacionālais lepnums. «Laiks, kad mūsu valstij kāds varēja draudēt, ir pagājis uz neatgriešanos. Pārākums militārajās tehnoloģijās vairs nav imperiālistu monopols.» Uzruna, kuras laikā viņš uzsvēra armijas lomu sociālistiskas valsts veidošanā, ilga vairāk nekā 20 minūtes, un tās laikā regulāri skanēja klausītāju aplausi.

Savas 18 gadus ilgās valdīšanas laikā pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs publiski runu ir teicis tikai vienu reizi – un arī tad tā sastāvēja no viena teikuma, vēsta BBC. Turpretim Kims Čenuns, šķiet, runā labprāt. Parādes laikā varēja redzēt, kā viņš joko ar tribīnēs esošajiem ģenerāļiem un smaida. Arī citkārt viņš televīzijā ir bijis redzams draudzīgi runājam ar karavīriem un strādniekiem, savu inspekciju laikā pārbauda, kādas ir viņu gultasvietas un kā viņi tiek ēdināti. Kā norāda Reuters, jaunā līdera stils atgādina Kima Irsena stilu. Tāpat pārmaiņas ir arī tas, ka Ziemeļkoreja par raķetes neveiksmīgo startu saviem iedzīvotājiem paziņoja pati.

Kima Irsena 100. dzimšanas dienas pasākumus dienvidkorejiešu politiskie aktīvisti atzīmēja, uz Ziemeļkoreju ar hēlija baloniem sūtot skrejlapas, kurās kritizēta šomēnes notikusī raķetes palaišana laikā, kad ziemeļkorejiešiem nepietiek pārtikas. Ziemeļkorejā dzīvo 23 miljoni cilvēku, bet tās armijā dienē 1,2 miljoni cilvēku.

Svarīgākais