Notver Kadāfi režīma amatpersonu

Lībija ir pieprasījusi izdot gāztā diktatora Muamara Kadāfi režīma izlūkdienesta vadītāju Abdullāhu Senūsī, kurš nedēļas nogalē arestēts Mauritānijā. Mauritānija vēl nav sniegusi atbildi, vai Lībijas prasībai paklausīs.

A. Senūsī tika arestēts sestdien, kad viņš Mauritānijā bija ieradies ar avioreisu no Marokas. Viņam bijusi viltota Mali pase. «Viņam ir jāstājas tiesas priekšā Lībijā un jāatbild par noziegumiem pret Lībijas tautu,» telekanālam Al Jazeera nedēļas nogalē sacīja pagaidu valdības vadītāja vietnieks Mustafa Abušagurs. Lībijas pagaidu valdība jeb Nacionālā pārejas padome jau ir oficiāli pieprasījusi aizturēto izdot, tomēr vakar Mauritānija vēl nebija sniegusi atbildi.

62 gadus vecais A. Senūsī bija M. Kadāfi radinieks un viņa labā roka. Viņu, kā arī M. Kadāfi dēlu Saīdu el Islāmu meklēšanā ir izsludinājusi arī Hāgā bāzētā Starptautiskā krimināltiesa, kas viņus tur aizdomās par noziegumiem, kas pastrādāti, reaģējot uz Lībijā pērn notikušo sacelšanos. Viņa aresta orderī teikts, ka A. Senūsī ir netieši līdzdarbojies politiski motivētās slepkavībās un vajāšanās, kas notikušas Bengāzī – pilsētā, kur sākās Lībijas sacelšanās. Savukārt Saīds el Islāms tika arestēts pagājušā gada novembrī Lībijā.

A. Senūsī meklēšanā ir izsludinājusi arī Francija, kas A. Senūsī kopā ar vēl pieciem lībiešiem neklātienē ir notiesājusi par 1980. gadā notikušo Francijas pasažieru lainera uzspridzināšanu virs Nigēras. Toreiz bojā gāja 170 cilvēku. Francija viņam ir piespriedusi mūža ieslodzījumu. Lībijas Nacionālās pārejas padomes pārstāvis Mohameds el Harizī intervijā BBC uzsvēra, ka Lībijai pienākas pirmtiesības uz bēgļa tiesāšanu.

A. Senūsī atrašanās vieta nebija zināma kopš pērnā gada augusta, kad krita galvaspilsēta Tripole. Mauritānija nav Starptautiskās krimināltiesas dalībvalsts, līdz ar to tai nav juridiska pienākuma A. Senūsī izdot Hāgas tiesai.

Amnesty International Ziemeļāfrikas nodaļas vadītāja vietnieces Hasabas Hadžas Sahraouī izplatītajā paziņojumā ir teikts, ka Lībijas tieslietu sistēma ir «vāja un nespēj efektīvi izmeklēt iespējamos noziegumus», tāpēc A. Senūsī būtu sūtāms tiesāšanai uz Hāgu. Lībija šādai savas tiesu sistēmas kritikai nepiekrīt. «Mūsu tiesas ir ļoti labas, pat lieliskas – it īpaši Tripolē,» sacīja Lībijas tieslietu ministrs Alī Hmeida Ašurs. «Mēs spēsim viņu tiesāt atbilstoši starptautiskiem standartiem.