Pakistānā nojauc bin Lādena māju

© Scanpix

Pakistānas drošības spēki nedēļas nogalē nojaukuši māju, kurā līdz savai nāvei mitinājās teroristu līderis Osāma bin Lādens.

Demontāžas darbi Abotābādas pilsētā sākās pagājušajā sestdienā pēc tumsas iestāšanās un ilga līdz vakardienai. Tajos tika iesaistīti drošības iestāžu darbinieki, kā arī karavīri. Taču pirms nojaukšanas operācijas sākuma Pakistānas armija atbildību par šo objektu bija nodevusi civilās pārvaldes rokās, vēsta BBC.

Teritorija ap O. bin Lādena trīsstāvu namu bija norobežota kopš pagājušā gada maija, kad ASV īpašo spēku vienības uzbrukuma laikā O. bin Lādens tika nogalināts. Viņa mirstīgās atliekas tika apbedītas jūrā, tādējādi nodrošinot, ka netiek izveidota konkrēta viņa piemiņas vieta. Tomēr nams Abotābādā kopš militārās operācijas bija pievilcis daudzus interesentus. Ik dienas šo vietu apmeklēja vairāki simti tūristu, un Pakistānas varasiestādes nevēlējās pieļaut, ka šis nams kļūst par sava veida svētnīcu vai tūrisma objektu. Kāds avots Pakistānas militārajās aprindās telekanālam CNN savukārt stāstīja, ka nama nojaukšana būs morāls trieciens O. bin Lādena sekotājiem.

Vēl viens iemesls, kāpēc varasiestādes varētu būt vēlējušās atbrīvoties no šā nama, ir tas, ka mazāk nekā divu kilometru attālumā atrodas Pakistānas Militārā akadēmija. Tas, ka pasaulē visvairāk meklētais terorists dzīvojis tik tuvu svarīgam valsts bruņoto spēku objektam, ir bijis pazemojoši, un Pakistāna vēlas iznīcināt atgādinājumus par šo incidentu, vēsta Al Jazeera.

Pakistāna ir izveidojusi izmeklēšanas komisiju, kuras uzdevums ir noskaidrot, kāpēc vairāku gadu garumā B. bin Lādens kopā ar savām sievām un bērniem varēja šādā vietā netraucēti mitināties. Kā ziņo BBC, lēmums par nama nojaukšanu pieņemts jau drīz pēc O. bin Lādena nogalināšanas, taču līdz šim atlikts, lai izmeklēšanas komisija varētu iegūt nepieciešamo informāciju. Tagad, kad izmeklēšana ir gandrīz noslēgusies, sagrauts arī nams.

Nesen ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta atkārtoja savu pārliecību, ka Pakistāna zināja par O. bin Lādena atrašanās vietu, taču ļāva viņam namā netraucēti mitināties. Piemēram, ASV ir zināms, ka pāri terorista vadoņa namam lidojuši Pakistānas armijas helikopteri, un nav izskaidrojams, kā armijai nav licies aizdomīgi, ka lielo namu kompleksu apjož piecarpus metrus augsts mūris. Tiesa, viņam pēcāk nācās paskaidrot, ka ministra rīcībā nav pierādījumu, ka Pakistānas valdība O. bin Lādenu būtu atbalstījusi vai ka par viņa dzīvesvietu kas būtu zināms augstākajām amatpersonām.

Svarīgākais