Lībija pieprasa izdot Kadāfi dēlu

Lībijas pagaidu valdība Nigērai ir pieprasījusi izdot tur patvērumu radušo gāztā diktatora Muammara Kadāfi dēlu Sādī, kurš solījis Lībijā vadīt sacelšanos.

Uz Nigēru S. Kadāfi aizbēga pērnā gada augustā pēc tam, kad Lībijā tika gāzts viņa tēva režīms. Pagājušajā nedēļā telefonintervijā televīzijai Al Arabiya S. Kadāfi paziņoja, ka viņam Lībijā joprojām esot daudz sekotāju un atbalstītāji esot arī pie varas esošās Nacionālās pārejas padomes rindās. Bēglis stāstīja, ka vēloties Lībijā atgriezties nekavējoties, lai vadītu sacelšanos. «Tā nebūs sacelšanās tikai dažos valsts apgabalos, bet notiks visos Džamahirijas reģionos,» pagājušajā piektdienā pārraidītajā intervijā sacīja S. Kadāfi, Lībiju dēvējot viņa tēva lietotajā vārdā. «Šī sacelšanās pastāv un aug ar katru dienu jo spēcīgāka.» Diktatora dēls arī stāstīja, ka viņš regulāri kontaktējoties ar armiju, kaujinieku vienībām, Nacionālās pārejas padomes amatpersonām un citiem Kadāfi ģimenes atbalstītājiem.

Atbildot uz šiem paziņojumiem, Lībija pieprasījusi, lai Nigēra nekavējoties izdod S. Kadāfi. Lībijas izplatītajā paziņojumā Nigērai arī ieteikts ņemt piemēru no Alžīrijas, kas neļauj ar publiskiem paziņojumiem uzstāties uz turieni aizbēgušajiem M. Kadāfi radiniekiem. Prasību, lai viņi turētos pa gabalu no politikas, Alžīrija izteica pērn pēc tam, kad uz turieni aizbēgusī M. Kadāfi meita Aiša Lībijas sacelšanās pēdējās dienās medijiem stāstīja, ka viņas tēvs joprojām cīnoties, un kritizēja nemierniekus.

Nigēra ir atteikusies S. Kadāfi izdot, jo viņam Lībijā draud nāvessods. «Sādī Kadāfi mēs izdosim tikai tad, kad Lībijā būs neatkarīga tiesu sistēma,» paziņojis Nigēras valdības pārstāvis Marū Amadū. Tanī pašā laikā Nigēra atzīst, ka S. Kadāfi ir pārkāpis noteikumus, kas viņam jāpilda, lai gūtu patvērumu šajā valstī, tāpēc varasiestādes ir noteikušas viņam stingrākus pārvietošanās ierobežojumus, kā arī atvienojušas viņa tālruni. Nigēra ir arī piekritusi tikties ar Lībijas amatpersonām, lai risinātu šo jautājumu.