Masu protestu fonā Grieķijā vienojas samazināt izdevumus

Grieķijas parlaments naktī uz pirmdienu, 13. februāri akceptējis valsts budžeta izdevumu samazināšanas plānu Eiropas Savienības un Starptautiskā valūtas fonda sniegtās palīdzības saņemšanai.

Saskaņā ar parlamentā pieņemto dokumentu, Grieķijas valsts sektoru sagaida 15 000 darba vietu likvidēšana tuvāko trīs gadu laikā, kā arī atalgojuma un pensiju samazināšana. Tāpat atbalstītais plāns paredz darba likumdošanas liberalizāciju, vēsta Reuters.

Parlamenta sēde norisinājās lielu masu protestu un nekārtību fonā, kurā piedalījās stingro taupības pasākumu pretinieki. Lielāko Grieķijas pilsētu ielās svētdienas, 12. februāra vakarā izgāja vairāk nekā 100 000 demonstrantu.

Daļa agresīvāk noskaņoto cilvēku policistus apmētāja ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm, savukārt kārtībsargi izmantoja asaru gāzi. Tāpat Atēnās aizdedzinātas vairāk nekā desmit ēkas. Nekārtībās cieta vairāki desmiti cilvēku, agresīvākie protestu dalībnieki aizturēti.

Budžeta izdevumu samazināšana bija viens no pamatnosacījumiem, ko izvirzīja starptautiskie aizdevēji, lai valstij varētu piešķirt 130 miljardu eiro lielu aizdevumu. Šie līdzekļi Grieķijas valdībai nepieciešami, lai norēķinātos ar kreditoriem un izbēgtu no defolta.

Sagaidāms, ka galīgā jautājumu saskaņošana attiecībā uz palīdzības sniegšanu notiks trešdien, 15. februārī eirozonas finanšu ministru sanāksmē Briselē.

Svarīgākais