Interneta adreses būs arī ķīniski, arābiski un krieviski

© Reuters

Interneta regulators Piešķirto vārdu un numuru interneta korporācija (ICANN) ir apstiprinājis plānu, kas paredz turpmāk ļaut reģistrēt arī tādas interneta adreses, kurās ir nevis latīņu, bet citu alfabētu burti.

Savā ikgadējā sanāksmē ICANN padome Seulā vienojās, ka interneta domēnu vārdi drīkst būt arī ķīniešu, arābu, krievu un citās rakstībās. Pašlaik vairāk nekā 1,6 miljardi interneta lietotāju runā valodās, kuru alfabēts nav latīņu alfabēts. Šis lēmums ir viens no lielākajiem interneta izaicinājumiem tā pastāvēšanas 40 gadu vēsturē, raksta BBC.

Pirmie tā dēvētie internacionionalizētie domēnu vārdi varētu nonākt lietošanā jau nākamgad. Plāni šādus domēna vārdus ieviest pirmo reizi tika apstiprināti ICANN tikšanās laikā 2008. gada jūnijā, savukārt šādas sistēmas izmēģinājumi ir ilguši jau divus gadus.

ICANN lēmums nozīmē, ka ir jāmaina pastāvošā domēna vārdu sistēma (DNS), lai tā varētu atpazīt arī simbolus, kuru latīņu alfabētā nav. DNS darbojas kā telefonu numuru katalogs, kas interneta domēna vārdus pārvērš datoriem saprotamās skaitļu virtenēs - IP adresēs, kuras savukārt tiek izmantotas, lai cilvēkus aizvestu uz tām tīmekļa vietnēm, uz kurām tie vēlas. ICANN atzīst, ka lēmumu realizēšana dzīvē būs „ārkārtīgi sarežģīts tehnisks uzdevums”, un tās būs lielākās izmaiņas interneta darbības tehniskajā nodrošinājumā.

Interneta agrīnajos gados angļu valoda, uz ko tas bija balstīts, nebija problēma, jo vairums interneta lietotāju vai nu mācēja angļu valodu, vai arī runāja valodā, kuras rakstība ir balstīta latīņu alfabētā. Pašlaik situācija ir krietni mainījusies, un ļoti daudz lietotāju ir arī tajās valstīs, kas latīņu alfabētu nelieto.

Sagaidāms, ka vairums interneta adrešu, kurās nebūs izmantoti latīņu burti, būs ķīniešu, arābu un krievu valodā. Dažās valstīs, piemēram, Ķīnā un Taizemē, jau ir ieviesti lokāli risinājumi, kas lietotājiem interneta adreses ļauj ievadīt vietējā valodā.

Arī Latvijā kopš 2004. gada var reģistrēt .lv adreses, kurās ir burti ar diakritiskajām zīmēm, tomēr, lai tā varētu darboties, interneta pārlūkprogramma šādu adresi papriekšu pārveido par skaitļu un latīņu burtu virteni. Piemēram, adrese tūdaliņ.lv tiek pārveidota par xn--tdali-d8a8w.lv. To, atšķirībā no diakritiskajām zīmēm, pašlaik izmantotā DNS prot apstrādāt.

Svarīgākais