Olimpisko spēļu laikā Londonā paredz krāpniecību ar naktsmītnēm

Līdz vasaras olimpiskajām spēlēm, kas no 27. jūlija līdz 12. augustam risināsies Londonā, palikuši piecarpus mēneši. Taču Lielbritānijas policija jau laikus dārdina trauksmes zvanus, mudinot cilvēkus uzmanīties ar naktsmītņu rezervācijām, brīdinot par iespējamiem krāpniekiem.

Šo informāciju publiskojusi arī Latvijas Valsts policija, bet tūrisma eksperti brīdina, ka jāuzmanās, ne tikai rezervējot viesnīcas, bet arī iegādājoties spēļu biļetes.

Lielbritānijas policijas pārstāvis Niks Daunings norāda: «Londonā ieradīsies ļoti daudz cilvēku – gan no visas pasaules, gan no pārējās Lielbritānijas, lai būtu lieliskākā pasaules sporta notikuma aculiecinieki. Diemžēl tas paver iespējas arī noziedzniekiem, kas centīsies pārdot vietas naktsmītnē, kas neeksistē, vai apdraudēs sporta līdzjutēju informāciju vai naudu.»

Policija iesaka rezervēt viesnīcas no hoteļu mājaslapām vai arī vērsties uzticamās ceļojumu aģentūrās un, izvēloties naktsmītni, pārliecināties kartē, vai tā patiešām eksistē. Tāpat ieteikts nemaksāt par viesnīcu skaidrā naudā vai veikt naudas transfēru ar aģentūru palīdzību.

«Jāuzmanās no privātpersonām, kas piedāvā naktsmītnes, kuras nav oficiāli reģistrētas vai sertificētas kā viesnīcas vai privātpansijas,» pamāca arī ceļojumu firmas SIA Sporta braucieni valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa. Ja tomēr ceļotgribētājs vēlas pats izvēlēties savu naktsmītni, tad labāk rezervēt to, izmantojot drošas un pārbaudītas interneta rezervēšanas sistēmas kā, piemēram, booking.com.

«Pat tad, ja ceļotājs tiks piečakarēts, lielās kompānijas aizstāvēs. Protams, var paiet trīs līdz piecas stundas, līdz sporta līdzjutējs tiks savā numuriņā, bet viņš varēs būt drošs, ka par viņa tiesībām cīnās,» piebilst I. Krūmiņa. Ceļojot jāņem līdzi rezervācijas apstiprinājums, kur norādīts arī sistēmas zvanu centrāles numurs. Bieži vien šīs centrāles fiziski atrodas Turcijā, ASV vai citās attālās valstīs, un laika joslu starpība ir šķērslis, lai sazvanītu operatoru uzreiz. Taču parasti tas izdodas.

Bieži vien, salīdzinot dažādas viesnīcu rezervācijas sistēmas, kādai no tām attiecīgās naktsmītnes tiek piedāvātas par krietni zemāku cenu. Arī tad ir jāuzmanās. Piemēram, rezervējot viesnīcu 2009. gadā Bernē un izvēloties jaunu un mazpazīstamu rezervācijas sistēmu, daži latviešu līdzjutēji iedzīvojās ķibelēs – rezervēja naktsmītni, nauda tika nobloķēta, bet rezervācijas apstiprinājuma nebija. Pēc dažām nedēļām atnāca atbilde no rezervācijas sistēmas, ka viesnīca nav pieejama, bet laiks, kamēr līdzjutēji atguva savu naudu, bija dažas nedēļas.

Lielbritānijas policija iesaka nakstmītnes rezervēt tūrisma aģentūrās. «Ceļojumu kompānijas šajā laika nemeklē jaunus sadarbības partnerus, bet sadarbojas ar sen zināmiem, kas dažu nedēļu dēļ neies bojāt savu reputāciju, piedāvājot neeksistējošas naktsmītnes. Sadarbībai taču jānorit arī pēc olimpiskajām spēlēm,» stāsta I. Krūmiņa. Viņa arī iesaka spēļu biļetes iegādāties aģentūrā vai arī rezervēt tās, izmantojot oficiālo rezervācijas sistēmu tickets.london2012.com.

Izvērtējot reālās iespējas, par kādām vēl pašlaik var iegādāties ceļojumu uz Londonu olimpisko spēļu laikā, aviobiļetes vēl var iegādāties par salīdzinoši zemu cenu – sākot no 120 latiem (bez bagāžas). Savukārt naktsmītnes jau ir daudz dārgākas.

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.