Somijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Sauli Nīniste

© Scanpix

Somijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis bijušais parlamenta spīkers Sauli Nīniste, kuru izvirzīja premjerministra Jirki Katainena vadītā labēji centriskā Nacionālās koalīcijas partija, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti.

Nīniste ir uzvarējis vēlēšanās, iegūstot 62,6% vēlētāju atbalsta, bet Zaļās līgas kandidāts Peka Hāvisto saņēma 37,4% balsu, liecina pēc 99,9% balsu saskaitīšanas publiskotie vēlēšanu rezultāti.

Vēlēšanu otrajā kārtā savu balsi par prezidenta kandidātiem atdeva 68,9% no 4,4 miljoniem balsstiesīgajiem Somijas iedzīvotājiem.

63 gadus vecais Nīniste pirms iesaistīšanās politikā vadīja savu advokātu biroju. No 1977.līdz 1992.gadam viņš bija savas dzimtās Salo pašvaldības deputāts, bet 1987.gadā tika ievēlēts par parlamenta deputātu. 1994.gadā viņu ievēlēja par konservatīvās Nacionālās koalīcijas partijas priekšsēdētāju un jau gadu vēlāk viņš kļuva par tieslietu ministru Pāvo Liponena valdībā.

No 1996.līdz 2003.gadam viņš bija Somijas finanšu ministrs, kas kļuva slavens ar savu strikto fiskālo politiku un 2002.gadā viņa vadībā Somija pievienojās eiro zonai.

2000.gada vēlēšanās partija vēlējās viņu izvirzīt par prezidenta amata kandidātu, bet Nīniste atteicās, savukārt 2006.gada janvārī prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā viņš piekāpās līdzšinējai valsts vadītājai Tarjai Halonenai.

Kopš 2004.gada viņš bija parlamenta spīkers. 2009.gada novembrī Nīnisti ievēlēja par Somijas futbola federācijas prezidentu.

Prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notika 22.janvārī. Tajā Nīniste izvirzījās vadībā ar 37% balsu, bet otrajā vietā ar 18,8% vēlētāju atbalstu ierindojās Hāvisto.

Trešajā vietā ar 17,5% vēlētāju atbalstu bija kādreizējais ārlietu ministrs Pāvo Veirinens no Centra partijas, kam ar 9,4% balsu sekoja nacionālistiskās partijas "Īstenie somi" līderis Timo Soini.

Ekspremjers Pāvo Liponens no Sociāldemokrātiskās partijas saņēma 6,7% balsu, kultūras un sporta ministrs Pāvo Arhinmeki no Kreisās alianses - 5,5%, minoritāšu tiesībsardze Eva Biodē no Zviedru tautas partijas - 2,7%, bet Eiroparlamenta deputāte Sari Esaja no partijas "Kristīgie demokrāti" - 2,5% vēlētāju atbalstu.

Vēlēšanās 22.janvārī piedalījās 72,8% balsstiesīgo Somijas iedzīvotāju, kas ir nedaudz mazāk kā 73,9%, kas piedalījās iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2006.gadā, bet vairāk nekā pērn parlamenta vēlēšanās, kad savu izvēli izdarīja 70,5% balsstiesīgo valsts iedzīvotāju.

Tā kā nevienam no kandidātiem neizdevās iegūt vairāk nekā pusi balsu, bija nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, kurā 5.februārī sacentās divi visvairāk balsis pirmajā kārtā ieguvušie kandidāti - Nīniste un Hāvisto.

Somijā prezidentu uz sešu gadu termiņu ievēl tauta. Prezidentu drīkst ievēlēt tikai uz diviem termiņiem pēc kārtas, tādēļ nākamajās vēlēšanās nevar kandidēt pašreizējā valsts prezidente Tarja Halonena. Likums nosaka, ka prezidentam jābūt dzimušam kā Somijas pilsonim.