Divu gadu laikā Latvijas pilsoņa pasi atjaunojuši 709 tautieši ASV

Nepilnu divu gadu laikā, kopš sākts mobilo pasu darbstaciju projekts, ārzemēs Latvijas pilsoņa pasi atjaunojuši un vēlētāju pulkam pievienojušies 709 tautieši, kas dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Arī pirms 18.februārī gaidāmā referenduma ASV ir iespēja apmainīt pases.

Ārlietu ministrijas Preses centrā aģentūru BNS informēja, ka pirmie mobilās pasu darbstacijas izbraucieni ārpus Latvijas pārstāvniecības Vašingtonā šogad norisinājās 25. un 26.janvārī Indianapolē un no 27. līdz 28.janvārim Sanfrancisko. Šajās dienās pieņemti 70 Latvijas pilsoņu pasu pieteikumi.

Amerikas Latviešu apvienība (ALA) pateicības vēstulē ministrijai un vēstniecībai norādījusi, ka ar šo projektu Ārlietu ministrija ir nodrošinājusi latviešu diasporas ASV piedalīšanos Latvijai tik svarīgajos politiskajos procesos, it īpaši pirms 18.februārī gaidāmā referenduma.

Kopumā kopš 2010.gada vasaras, kad sākti mobilo pasu darbstaciju izmēģinājuma braucieni ASV, 709 Latvijas pilsoņiem ir bijusi iespēja atjaunot Latvijas pilsoņu pases un pievienoties vēlētāju pulkam.

"Ar šādu rīcību Latvijas Ārlietu ministrija ir simboliski demonstrējusi savu nostāju, ka katrs latvietis, lai kur viņš arī dzīvo, ir valstij svarīgs," norādījis ALA priekšsēdētājs Juris Mežinskis.

Mobilo pasu darbstacijas projekts ir izveidots Ārlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sadarbībā, kas ļauj pieņemt pasu pieteikumus un iegūt biometriskos datus ārpus Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs.