Šrilankas bēgļiem liedz ceļu uz Austrāliju

© AP

78 šrilankiešu bēgļi, ko aizturējuši Austrālijas jūras spēki, ir pieprasījuši iespēju doties uz Austrāliju, tomēr Austrālija viņus uzņemt negrasās un pastāv iespēja, ka bēgļi tiks nosūtīti atpakaļ uz Šrilanku, kur tiem draud nepatikšanas.

78 šrilankiešus, kas pārstāv tamilu etnisko grupu, 18. oktobrī aizturēja Austrālijas jūras spēki un nogādāja Austrālijas muitas kuģī. Bēgļu laivai, kas tanī brīdī atradās Indonēzijas ūdeņos un kam bija tehniskas problēmas. Pēc pārtveršanas šrilankiešus sākotnēji bija plānots nosūtīt uz Indonēzijas lielāko — Javas salu, savukārt pēc tam — uz Bintanas salu, kur atrodas Austrālijas finansētais bēgļu centrs. Tās gubernators Austrālijas bēgļus atteicās pieņemt, paziņojot, ka Indonēzija nav nekāda „atkritumu izgāztuve”. Indonēzijas varasiestādes bēgļiem nesadarbošanās gadījumā piedraudējušas tos nosūtīt atpakaļ uz Šrilanku.

Mēģinot novērst nosūtīšanu uz Indonēziju, šrilankieši divas reizes bija rīkojuši badastreiku un arī solījuši izdarīt pašnāvību. Kā norāda Times Online, viņi bija radījuši arī meistarīgu sabiedrisko attiecību kampaņu, no laivas metot pudeles ar tajā ievietotiem un žurnālistiem adresētiem vēstījumiem, kuros stāstīts, kas viņus sagaida, ja tiem būs jāatgriežas Šrilankā. Brīvprātīgi uz sauszemi doties viņi atsakās, bet Indonēzijas Ārlietu ministrs Martijs Natelegava ir paziņojis, ka uz savu valsti viņus ar varu vest negrasās. Tomēr arī Austrālija patvēruma meklētājus negaida.

„Ja kāds tiek izglābts atklātā jūrā Indonēzijas meklēšanas un glābšanas rajonā, un ja Indonēzija un Austrija vienojas par to, kur viņiem jānonāk, tad patvēruma meklētājiem neviens neprasa, kur tie vēlas nonākt,” ārlietu ministrs Stīvens Simts sacīja intervijā televīzijai ABC. „Austrālijai un Indonēzijai ir vienošanās, ka ar viņiem strādās Indonēzija.”

Bēgļu pretošanās nosūtīšanai uz uz Indonēziju ir raisījusi šaubas, vai Austrālijas premjerministra Kevina Rada ar Indonēzijas prezidentu Susilo Bambangu Judhojono panāktais „Indonēzijas risinājums” bēgļu problēmai ir derīgs, vēsta AFP. Vienošanos par bēgļiem abas valsti parakstīja, jo bēgļu straume pieaug, un šī gada laikā pie Austrālijas krastiem tika apturētas 35 laivas ar 1700 pasažieriem. Pērn pārtvertas tika vien septiņas laivas ar 161 pasažieri.

Austrālija finansiāli palīdz Indonēzijai pārtvert un apcietināt patvēruma meklētājus. Šo Austrālijas politiku kritizē cilvēktiesību aktīvisti, kas norāda uz sliktajiem apstākļiem, kādi valda Indonēzijas aizturēšanas iestādēs un to, ka Indonēzija nav parakstījusi 1951. gadā pieņemto ANO bēgļu konvenciju.