Uz Zemes sākusies magnētiskā vētra

Otrdienas pievakarē uz Zemes sākusies neliela magnētiskā vētra, kas tuvākajās stundās var kļūt spēcīga, bet izredzes Latvijā redzēt ziemeļblāzmu ir mazas.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegto informāciju agrā pirmdienas rītā pēc Latvijas laika uz Saules notika spēcīgs uzliesmojums, kas bija vērsts pret Zemi. No Saules nākošais daļiņu mākonis, ko pārsvarā veido elektroni un protoni, tuvojās ar ātrumu aptuveni 2200 kilometru sekundē, un mūsu planētu tas sasniedza otrdien īsi pēc plkst.17.

Ja magnētiskā vētra kļūs spēcīga, polārblāzma var parādīties arī vidējos platuma grādos. Tomēr, pat ja tā notiks, mākoņu dēļ Latvijā ziemeļblāzma, visticamāk, nebūs redzama.

Debesis virs Latvijas klāj mākoņu sega, un daudzviet snieg. Sinoptiķi prognozē, ka otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu saglabāsies līdzīgi laikapstākļi, kas neļaus saskatīt iespējamo ziemeļblāzmu.

2011.gadā kāvi Latvijā bija vērojami vismaz sešas reizes, pēdējo reizi krāšņa ziemeļblāzma valsts lielākajā daļā parādījās naktī uz 25.oktobri.

Spēcīgas magnētiskās vētras var izraisīt telekomunikāciju traucējumus, lielākajam riskam ir pakļauti satelīti, bet cilvēku veselību tās neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.