Ziņojums: pirātisms veicina reģionālās ekonomikas attīstību Somālijā

Pirātisms ir veicinājis dažu Somālijas reģionu ekonomikas attīstību, teikts Londonā bāzētā Karaliskā starptautisko attiecību institūta ziņojumā, kas publicēts piektdien.

Ziņojuma autori balstījās uz Somālijas satelītuzņēmumiem, kas veikti no 2000.gada līdz mūsdienām.

Tie liecina par to, ka Somālijas separātiskās valstiņas Puntlendas reģionālajos centros Garovē un Bosaso ir ievērojami palielinājies elektroenerģijas patēriņš, kas liecina par ekonomikas izaugsmi. Lielākā daļa Somālijas pirātu dzīvo tieši Puntlendā.

Satelītuzņēmumi liecina, ka Garoves platība no 2002. līdz 2009.gadam gandrīz divkāršojusies un tur ievērojami attīstījusies mājokļu būvniecība, rūpnieciskā un komerciālā darbība.

Pirātisma centros Eilā un Hobjo, kuri atrodas Indijas okeāna piekrastē, infrastruktūras uzlabošanās tomēr bijusi relatīvi neliela un ierobežota.

Ziņojuma autori secināja, ka pirātu iegūtās izpirkuma maksas tiek iztērētas Puntlendas reģionālajos centros, līdz ar to Puntlendas politiskajai elitei nav vēlmes apņēmīgi vērsties pret pirātismu.

Par ekonomikas izaugsmi liecina arī darba algu palielināšanās pirātiskajās Nugalas un Mudukas provincēs. Nugalas provincē no 2005. līdz 2011.gadam alga ir trīskāršojusies.

Svarīgākais