ASV specdienesti: karadarbība Afganistānā nonākusi strupceļā

ASV specdienesti jaunā slepenā ziņojumā vērtē karadarbību Afganistānā kā nonākušu strupceļā un apšauba Afganistānas varas iestāžu dzīvotspēju, piektdien ziņoja laikraksts "Los Angeles Times".

Ziņojumā teikts, ka ar ASV bruņoto spēku palīdzību sasniegtais progress drošības panākšanai Afganistānā ir praktiski novests līdz nullei, jo Afganistānā ir visaptveroša korupcija un neprasmīga vadība, kā arī turpinās talibu diversijas, kuri darbojas no Pakistānas teritorijas.

Ziņojumā raksturotās Afganistānas perspektīvas ir krasā pretrunā Baltā nama oficiāliem optimistiskiem paziņojumiem. ASV plāno pilnībā nodot Afganistānas pārvaldi un drošību tās varas iestādēm pēc plānotās NATO spēku izvešanas 2014.gadā.

Specdienesti uzskata, ka talibu aktīvas cīņas turpināšanās gadījumā Afganistānas valdība nespēs izturēt bez ārvalstu palīdzības, un tas savukārt apdraud ASV prezidenta Baraka Obamas plānus pilnībā izvest ASV spēkus no Afganistānas 2014.gadā.

Ziņojumu sastādīja Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) kopā ar 15 citiem ASV specdienestiem.

Pasaulē

Saskaņā ar jaunāko Kopenhāgenā bāzētās Eiropas Vides aģentūras (EVA) ziņojumu, tikai 37 procenti no tā dēvētajām virszemes ūdenstilpēm, piemēram, ezeriem vai upēm, 2021. gadā Eiropā bija labā vai ļoti labā ekoloģiskā stāvoklī, vēsta “Deutsche Welle”.