Tālibi Kabulā nogalina ANO darbiniekus

Uzbrūkot starptautiskam viesu namam Kabulā, tālibu kaujinieki nogalinājuši sešus ANO darbiniekus. Drošības situācija pirms prezidenta vēlēšanu otrās kārtas pasliktinās.

Tālibu kaujinieki ir solījuši izjaukt 7. novembrī gaidāmo Afganistānas prezidenta vēlēšanu otro kārtu, savukārt kopumā valstī nemiernieku aktivitāte ir augstākā pēdējo astoņu gadu laikā.

Uzbrukumā viesu namam, ko izmantoja ANO un citas starptautiskas organizācijas, dzīvību bez sešiem ANO darbiniekiem zaudēja arī divi afgāņu drošībnieki un viens civiliedzīvotājs, vēsta BBC. Teroristi bija pašnāvnieki, kas apjozušies sprāgstvielu vestēm un bruņojušies ar granātām un automātiskajiem ieročiem.

Tālibi ir paziņojuši, ka viesu namam uzbrukuši, jo iebilst pret ANO lomu prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rīkošanā. „Esam paziņojuši, ka uzbruksim ikvienam, kurš ir iesaistīts vēlēšanu procesā, un šodienas uzbrukums ir tikai sākums,” aģentūrai Reuters sacīja tālibu preses pārstāvis Zabihulla Mudžahīds.

ANO Afganistānā ir darbojusies vairāk nekā pusgadsimtu, un tā paziņojusi, ka uzbrukums neietekmēs tās turpmākos plānus valstī, lai arī pastāv iespēja, ka tiks pārskatīti drošības jautājumi. „Mēs izvērtēsim, vai ir nepieciešams pieņemt kādus papildus mērus, lai aizsargātu mūsu darbiniekus,” sacīja ANO misijas vadītājs Kajs Eide.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kurš šo uzbrukumu nodēvējis par „šokējošu un bezkaunīgu”, solīja, ka ANO misija Afganistānā turpināsies.

Vēl viena pazīme tam, ka nemiernieku spēki pieaug, bija uzbrukums ārzemniekiem piederošajai luksusa viesnīcai „Serena” netālu no prezidenta pils Kabulā. Uzbrukuma dēļ vairāk nekā simts viesiem patvērums bija jāmeklē bunkurā. Šajā uzbrukumā neviens necieta.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais