Irāna pieņems ANO piedāvāto kodolplānu, bet pieprasa veikt izmaiņas

Irāna ir paudusi gatavību pieņemt ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) piedāvāto darījumu saistībā ar Irānas kodolprogrammu, tomēr tas būs iespējams vien tajā gadījumā, ja programmā tiks veiktas būtiskas izmaiņas.

Oficiālu atbildi IAEA iesniegt Irāna grasās tuvāko divu dienu laikā.

Piedāvātais plāns paredz, ka Irānas bagātinātais urāns tiks nosūtīts uz Krieviju un Franciju, kur to pārvērtīs kodoldegvielā, kas paredzēta Irānas civilajam kodolreaktoram. Šādā veidā Rietumvalstis varētu būt drošas, ka Irāna neveido kodolieročus, jo šī degviela to darbināšanai nebūtu derīga.

Pašlaik plānu ir akceptējušas visas iesaistītās puses, izņemot Irānu, kas oficiālu atbildi nav devusi joprojām, lai arī termiņš bija pagājusī nedēļa.

Irānas televīzija Al Alam, vēstot par nepieciešamajām „būtiskajām izmaiņām” līgumā, tomēr nekonkretizēja, kādas tieši izmaiņas Irāna dokumentā vēlas redzēt.

Pirmdien Irānas ārlietu ministrs Manūčers Motakī teica, ka Irāna apsver iespēju vai nu savu urānu nosūtīt uz ārvalstīm, kur tas jāpārvērš degvielā, vai arī iepirkt ārvalstu kodoldegvielu. Ja Irāna izvēlētos pēdējo variantu, tas neko daudz neatrisinātu kodolstrīdā, jo urāns joprojām paliktu Irānā un Rietumvalstīm nebūtu iespējas sekot līdzi tā izmantojumam.

Svarīgākais