Mēģina glābt baltvaļus

Krievijas speciālisti no ledus krāvumu sprosta Beringa jūrā mēģina izglābt baltvaļu baru.

Krievijas Dabas resursu un ekoloģijas ministrija vēsta, ka aptuveni simts baltvaļu iespējas peldēt ierobežo 10–15 centimetrus biezi polārā ledus gabali un dzīvniekiem draud bojāeja, ja tie nespēs nokļūt atklātā jūrā. Šādā stāvoklī vaļiem nav iespējams iegūt pārtiku, turklāt ledus krāvumi arī var vēl vairāk samazināt telpu, kurā tie peld.

Vaļu bars atrodas aptuveni 15 kilometrus no Janrakjnotas ciemata. Dabas resursu ministrija ir lūgusi problēmas risināšanā iesaistīties Satiksmes ministriju, un pašlaik ir izveidota starpnozaru darba grupa, kuras uzdevums ir glābt vaļus. Dzīvnieku atbrīvošanai varētu tikt nosūtīts ledlauzis. Čukotkas pašvaldība ir informējusi, ka šai vietai tuvākais Krievijas ledlauzis Rubin atrodas divu dienu kuģošanas attālumā.

Starptautiskā Dabas aizsardzības apvienība 2008. gadā baltvaļus pasludināja par apdraudētiem dzīvniekiem. Arī Krievija baltvaļus ir atzinusi par aizsargājamiem dzīvniekiem, un šī ir viena no dažām sugām, kuras aizsardzībā aktīvi iesaistījies arī premjerministrs Vladimirs Putins. Bez baltvaļiem V. Putins īpašu uzmanību pievērš arī Amūras tīģeriem, polārlāčiem un sniega leopardiem.

Svarīgākais