ASV noslēdz karu Irākā

© Scanpix

Pēc turpat deviņiem gadiem, kuru laikā miruši desmiti tūkstoši cilvēku un iztērēti vairāk nekā 800 miljardi dolāru, ASV vakar oficiāli noslēdza karu Irākā. Karoga nolaišanas ceremonijas laikā ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta sacīja, ka Irākas ceļš uz demokrātiju ir vērts asiņu un naudas, kas šajā konfliktā ieguldīts.

«Jūs mājās dosieties ar lielu un noturīgu lepnumu,» uzrunājot karavīrus, sacīja L. Paneta. «Jūs zināt, ka jūsu upuris ir palīdzējis Irākas tautai tikt vaļā no tirānijas un nākamajām paaudzēm dod cerību uz mieru un uzplaukumu.» Viņš uzsvēra, ka Irākas karš ir palīdzējis sasniegt mērķi – padarīt Irāku par suverēnu un neatkarīgu valsti, kas spēj pati sevi pārvaldīt un aizsargāt. Šonedēļ arī ASV prezidents Baraks Obama uzsvēra, ka nestie upuri ļāvuši «mums sasniegt šo panākumu mirkli», lai arī atzina, ka šis karš ir bijis dažādi vērtējams. Irākas kara laikā dzīvību zaudējuši aptuveni 4500 amerikāņu karavīri un vairāk nekā 100 tūkstoši irākiešu. Kā norāda BBC, B. Obamam, kas reiz bija Irākas karu nodēvējis par muļķīgu, tagad vismaz ar savu un savas valdības retoriku ir jāmēģina pārliecināt, ka Irākas karš bija kā vērts.

L. Paneta arī atkārtoja B. Obamas iepriekš doto solījumu, ka ASV Irākā saglabās spēcīgu diplomātisku pārstāvniecību un tiks uzturētas ciešas attiecības ar Irāku. Vairākums no aptuveni 5500 ASV karavīru, kas Irākā vēl uzturējās, vakar valsti jau bija pametuši. 2007. gadā, lai cīnītos ar nemiernieku grupējumiem un mēģinātu novērst pilsoņu karu, Irākā bija ap 500 ASV militāro objektu un 170 tūkstoši karavīru. Pēdējie ASV karavīri, kas paši iesaistījās kaujas operācijās, Irāku atstāja pagājušā gada augustā, savukārt atlikušais amerikāņu militārais personāls valsti atstās līdz gada beigām.

Irākā paliks aptuveni 200 amerikāņu karavīru, kas dos padomus Irākas armijai. Savukārt ASV vēstniecībā Bagdādē turpinās uzturēties aptuveni 15 tūkstoši amerikāņu – tādējādi Bagdādē atrodas lielākā citas valsts pārstāvniecība pasaulē.

Daļa irākiešu ASV karavīru aiziešanu uztver ar satraukumu, jo baiļojas, ka tagad atkal sāksies uzbrukumu vilnis. Turpretim Fallūdžā, kas bija viens no nemiernieku bastioniem laikā, kad valsts bija iegrimusi asiņainās starpkopienu sadursmēs, vakardien iedzīvotāji dedzināja ASV karogus un svinēja karaspēka izvešanu. «Neviens neticēja, kad viņi solīja, ka atnesīs drošību un stabilitāti un no jauna uzbūvēs mūsu valsti,» aģentūrai Reuters sacīja dārzeņu tirgotājs Ahmeds Ajēds. «Tagad viņi aiziet, aiz sevis atstājot slepkavības, drupas un haosu.»

ASV amatpersonas uzskata, ka Irākas drošības spēki ir pietiekami apmācīti, lai nodrošinātu kārtību valstī, tomēr atzīst, ka ir apšaubāma arī valsts jaunās armijas spēja aizsargāt robežas.

Svarīgākais