Briti vērtē attiecības ar Eiropu

Pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons izmantoja veto tiesības, lai bloķētu izmaiņas Eiropas Savienības (ES) līgumā, premjera vietnieks, Liberāldemokrātu partijas līderis Niks Klegs izteicis nepatiku par šādu rīcību un sola atjaunot attiecības ar Eiropu.

Tanī pašā laikā liela daļa Lielbritānijas sabiedrības premjera soli atbalsta, un Konservatīvās partijas reitingi ir pieauguši.

Par domstarpībām valdošajā koalīcijā, ko radījusi D. Kamerona paustā nostāja pret Lisabonas līguma grozīšanu, liecināja tas, ka šonedēļ, kad D. Kamerons parlamentā stāstīja par saviem veto tiesību izmantošanas iemesliem, N. Klegs šajā pasākumā nepiedalījās. Lai arī parlamenta vairākums atbalstīja D. Kameronu, liberāldemokrātu deputāti balsošanā nepiedalījās, tādējādi parādot, ka koalīcija nav vienota, norāda BBC. Liberāldemokrāti gan ir uzsvēruši, ka pamata bažām par koalīcijas izjukšanu neesot.

Tomēr, uzstājoties Liberāldemokrātu partijas un uzņēmēju sanāksmē, N. Klegs šonedēļ kārtējo reizi sacīja, ka D. Kamerona izmantotais veto kaitē Lielbritānijai. Uzsverot, ka viņš runā «visas valdības vārdā», N. Klegs stāstīja, ka ir apņēmies attiecības ar Eiropu izveidot no jauna, pretējā gadījumā Lielbritānija tiks atstumta no tai nozīmīgu lēmumu pieņemšanas. «Visa valdība, neraugoties uz mūsu atšķirībām, ir pilnībā gatava no jauna iesaistīties attiecībās ar mūsu Eiropas partneriem, lai nodrošinātu, ka tiek realizētas būtiskās mūsu nacionālās ekonomiskās intereses Eiropas vienotajā tirgū.»

ES līderi pagājušās nedēļas galotņu tikšanās laikā bija izteikuši vēlmi veikt grozījumus Lisabonas līgumā, lai nodrošinātu iespējas stingrāk regulēt dalībvalstu budžeta parādus un sodīt valstis, kas noteikumus pārkāpj. D. Kamerons apmaiņā pret atbalstu grozījumiem bija pieprasījis, lai Lielbritānijas finanšu sektoram tiktu nodrošināta lielāka neatkarība no Briseles pārraudzības, un to ES politiķi nebija gatavi viņam sniegt.

Lielbritānijas sabiedrībā visai populāras ir eiroskepticisma idejas, norāda Reuters. Tas ir viens no skaidrojumiem, kāpēc vakar publicētas publiskā viedokļa aptaujas rezultāti rāda – Konservatīvā partija šogad pirmo reizi popularitātē ir apsteigusi opozīcijā esošos leiboristus. Pašlaik valdošo partiju atbalsta 41 procents aptaujāto, savukārt atbalsts leiboristiem ir nokrities līdz 39 procentu atzīmei. Konservatīvās partijas koalīcijas partneru liberāldemokrātu reitings salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi ir krities par vienu procentpunktu – līdz 11 procentiem. Tas ir mazāk par pusi no atbalsta, ko tie ieguva pirms 18 mēnešiem notikušajās vēlēšanās.

Konservatīvās partijas popularitātes pieaugumu īpaši ievērojamu dara tas, ka briti kļūst aizvien pesimistiskāki par valsts ekonomikas stāvokli. Tikai 12 procenti aptaujāto sagaida, ka ekonomikā nākamgad ir paredzams pacēlums – tas ir zemākais rādītājs kopš 2008. gada septembra, kad sākās pasaules finanšu krīze.

Komentētāji gan pieļauj, ka valdošās partijas reitinga kāpums ir tikai īstermiņa parādība, bet pēc tam sabiedrības uzmanības centrā atkal nonāks ekonomikas jautājumi un nepopulārie taupības pasākumi.

Svarīgākais