103 gadu vecumā ASV miris vecākais joprojām koncertējošais mūziķis Bils Teipija

103 gadu vecumā miris par pasaulē vecāko mūziķi, kas joprojām uzstājās, uzskatītais ASV ukuleles jeb Havaju ģitāras spēlētājs Bils Teipija, vēstīts viņa oficiālajā mājaslapā internetā.

ASV Havaju štata galvaspilsētā Honolulu dzimušais Teipija, kas spēlēja Luisa Ārmstronga un Binga Krosbija stila mūziku, mira miegā savās mājās Losandželosā, teikts mājaslapā.

Teipija nomira tikai sešus mēnešus pēc sava jaunākā mūzikas albuma - 100.dzimšanas dienas koncerta ieraksta - izdošanas un mēnesi pirms savas 104.dzimšanas dienas, kas tiktu svinēta 1.janvārī.

Teipija savu mūziķa karjeru sāka Pirmā pasaules kara laikā dziedot ASV armijas karavīriem, bet vēlāk strādāja uz tvaikoņiem, kas kursēja starp ASV rietumu krastu un Havaju salām. Kad ASV pārņēma ukuleles spēlēšanas drudzis, viņš apmācīja tādas Holivudas zvaigznes kā Klārks Geibls un Širlija Templa.

Pēc Otrā pasaules kara Teipija pārcēlās uz dzīvi Sanfrancisko un gadiem strādāja par ģitāras spēles pasniedzēju līdz 2004.gadā 96 gadu vecumā izdeva džeza un Havaiju mūzikas ierakstu disku.

Teipija 2004.gadā tika uzņemts Ukuleles Slavas zālē un koncertēšanu turpināja līdz pat 2010.gadam.

Pasaulē

Saskaņā ar jaunāko Kopenhāgenā bāzētās Eiropas Vides aģentūras (EVA) ziņojumu, tikai 37 procenti no tā dēvētajām virszemes ūdenstilpēm, piemēram, ezeriem vai upēm, 2021. gadā Eiropā bija labā vai ļoti labā ekoloģiskā stāvoklī, vēsta “Deutsche Welle”.