Vācijā izdzenā protestētājus pret kodolatkritumiem

Vācijas policija ir izdzenājusi un apcietinājusi vairākus tūkstošus cilvēku, kas bija nobloķējuši dzelzceļa sliedes, pa kurām no Francijas uz glabātavu Vācijā tiek nogādāti kodolatkritumi.

Vācija ik gadu uz Franciju pārstrādei sūta savos atomreaktoros izlietoto kodoldegvielu, un pēc tam tā tiek nogādāta atpakaļ Vācijā. Vakar protestētāji bija bloķējuši sliedes pie Harlingenas, bet policisti vairāku stundu laikā viņus pa vienam no sliedēm nocēla. Līdzīgā veidā neitralizēti arī astoņi Greenpeace aktīvisti, kas bija pieķēdējušies pie sliedēm tuvējā Līneburgas pilsētā. Vakar arestēti aptuveni 1300 cilvēku, ziņo AP. Kopumā sliedes bloķējuši vismaz 3500 cilvēku. Protesta akcijas izklīdināšanas laikā daži aktīvisti policistus apmētāja ar akmeņiem un pirotehniku.

Hārlingena atrodas ap 20 kilometru atstatu no Dannenburgas, kur 11 konteineri ar radioaktīvajiem atkritumiem vakar tika izkrauti un ar autotransportu nogādāti Gorlebenes glabātavā. Dannenburgā vilciena pienākšanu sagaidīja aptuveni desmit tūkstoši vides draugu. Uz notikuma vietu bija devušies autobusi no vairāk nekā 150 Vācijas pilsētām. Iepriekšējās dienās policisti viņus bija mēģinājuši izdzenāt ar asaru gāzi un ūdensmetējiem. Vilciena maršruta sargāšanā kopumā bija iesaistīti aptuveni 20 tūkstoši policistu. Tomēr kopumā šā gada protesta akcijā Dannenburgā piedalījās mazāk nekā puse no to cilvēku skaita, kas vilcienu ar kodolatkritumu kravu sagaidīja pērn, aizkavējot vilciena pienākšanu galapunktā par vienu dienu. Toreiz Vācijā notika plašas debates par kodolenerģijas izmantošanu. Pēc Fukušimas kodolavārijas Vācijas valdība ir vienojusies līdz 2022. gadam slēgt visus valstī esošos atomreaktorus. Tas nozīmētu arī pārtraukt kodolatkritumu ikgadējo sūtīšanu uz ārzemēm pārstrādei un pēc tam saņemšanu atpakaļ, vēsta AFP.

Kopš trešdienas, kad vilciens sāka kustību no Normandijas Francijā, vides aktīvistu lielākoties miermīlīgo protestu dēļ vairākas reizes tika bloķēta tā kustība. Piektdien protestētāji bloķēja sliedes pie Neikirhenes, kur vilciens pēc robežas šķērsošanas bija apstādināts, lai tam nomainītu lokomotīves. Ceturtdien un piektdien pie Gorlēbenes notika arī atsevišķi vardarbīgi incidenti, kuru laikā daži maskās tērpti cilvēki policistiem uzbruka ar ķieģeļiem un degbumbām. Tika aizdedzinātas arī divas policijas mašīnas.

Svarīgākais