Jeruzālemē palestīnieši saķeras ar policiju

Tempļa kalns © AP

Baumu dēļ par ebreju plāniem padzīt palestīniešus Jeruzālemes svētvietā pie Tempļa kalna vakar izcēlās kautiņš ar policiju.

Lai arī nopietnu savainojumu sadursmēs nav bijis, šis ir viens no intensīvākajiem vardarbīgajiem notikumiem ebrejiem un musulmaņiem svarīgajā Tempļa kalnā, ko musulmaņi dēvē par Augstmaņu svētnīcu. Šajā vietā atrodas gan El Aksas mošeja, gan ebreju svētvieta Raudu mūris.

Nemieri sākās pēc tam kad Jeruzālemes arābu radio stacija izplatīja baumas, ka svētvietu grasās pārņemt ebreju kolonisti. Musulmaņu līderi aicināja sekotājus pulcēties El Aksas mošejā, lai novērstu „ebreju iekarojumu”. Pēc šī paziņojuma Jeruzālemes policija paziņoja, ka pastiprinās spēkus Tempļa kalna apkaimē. Vakar protestētāji policiju apmētāja ar degbumbām, kā arī uz zemes izlaistīja eļļu, lai viņu pretinieki slīdētu. Policija ar vairogiem vērsās pret nemierniekiem.

Sadursmju laikā ievainojumus guva trīs policisti, arestēti tika 15 protestētāji, savukārt vairākiem simtiem izdevās rast patvērumu mošejā, kur policija iekšā nedevās. Vakar situācija joprojām bija saspringta — pie vienas no ēkas galvenajām durvīm pulcējās apmēram 50 palestīniešu jaunieši, kas policiju apmētāja ar akmeņiem. Viens no jauniešiem, kurš savu seju bija noslēpis zem drānām, stāstīja, ka vienu reizi policisti viņu jau arestējuši, bet viņš ir atgriezies, lai turpinātu apmētāt kārtības sargus. „Viņi šo uzsāka, un mēs tagad atbildam,” teica Amars. „Viņi mums liek izskatīties pēc sliktajiem, bet mēs aizsargājam to, kas mums ir svarīgs. Viņi zina, ka mums tas ir svarīgi, un tamdēļ viņi mūs kaitina, uz šejieni nosūtot kolonistus.”

Policijas priekšnieks Deivids Koens brīdināja, ka drošībnieki „stingri stāsies pretim ikvienam, kas traucē kārtību Tempļa kalnā un kas mudina uz nemieriem”. Savukārt Palestīniešu pašpārvalde policijas aktivitātes ir nosodījusi, vēsta AP.

Kontrole pār Jeruzālemi, ir viens no centrālajiem jautājumiem palestīniešu un Izraēlas konfliktā — katra no pusēm Jeruzālemi ar tās vēsturiskajiem objektiem vēlas par savu galvaspilsētu. Jūdaistiem Jeruzālemē atrodas svētākās vietas, un arī islāmā šī ir trešā svarīgākā vieta pēc Mekas un Medīnas — Jeruzālemē pravietis Muhameds uzbrauca debesīs. Tempļa kalnu kopš 1967. gada Sešu dienu kara kontrolē Izraēla, tomēr tas ir palicis musulmaņu reliģiskās institūcijas vakfa jurisdikcijā. Tas nozīmē, ka vairākas stundas dienā šeit drīkst uzturēties ebreji un tūristi, bet lūgties te ļauts tikai musulmaņiem.