Kadāfi dēla liktenis nenoteikts

© Scanpix

Lībijā pagaidām valda neskaidrība, ko darīt ar gāztā diktatora Muamara Kadāfi dēlu Saīfu el Islāmu, kurš pagājušās nedēļas nogalē tika notverts. Viņu par noziegumiem pret civiliedzīvotājiem vēlas tiesāt Starptautiskā krimināltiesa (SKT), tomēr Lībijā populārāks ir viedoklis, ka viņš jātiesā paša mājās.

Saīfs el Islāms ir pēdējais politiski ietekmīgais M. Kadāfi ģimenes pārstāvis, kas vēl bija palicis brīvībā. Iepriekšējā režīma vienīgā atlikusī augsta ranga amatpersona, kas joprojām bēguļo, ir bijušais Lībijas izlūkdienesta vadītājs Abdulāhs Senūsī.

Rietumvalstis un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas gaida, ka Saīfs el Islāms tiks nodots tiesāšanai SKT, kas viņam ir izvirzījusi apsūdzības noziegumos pret cilvēci, jo viņš tiek uzskatīts par vienu no politiķiem, kas plānoja uzbrukumus Lībijas civiliedzīvotājiem. Organizācijas Human Rights Watch un Amnesty International ir uzsvērušas, ka SKT pašlaik vislabāk spētu Saīfam el Islāmam nodrošināt gan taisnīgu tiesu, gan arī viņa paša tiesību ievērošanu un novērstu to, ka viņu sagaida tēva liktenis – M. Kadāfi gāja bojā pēc sagūstīšanas. SKT virsprokurors Luiss Morenko Okampo tuvākās nedēļas laikā ir iecerējis viesoties Lībijā, lai pārrunātu Saīfa el Islāma izdošanas jautājumus. Saīfs el Islāms pats ir paziņojis, ka neatzīst SKT likumību, kā arī noliedzis iepriekš izskanējušās ziņas, ka, izmantojot starpniekus, ir sazinājies ar tiesas pārstāvjiem un pieļāvis iespēju tiesai padoties.

Tomēr atsaukšanās šiem ārvalstu aicinājumiem varētu būt iekšpolitiski riskanta Lībijas valdībai, jo Saīfa el Islāma izdošana var izskatīties pēc pārāk lielas pakļaušanās ārvalstīm, un daudzi lībieši vēlas, lai viņš tiktu tiesāts Lībijā. Efektīva tiesa pašmājās varētu būt līdzeklis, kā spodrināt jauno varas iestāžu reputāciju, norāda AP. Šie un citi apsvērumi varētu būt noteikuši to, ka Nacionālās pārejas padomes līderi ir apstiprinājuši, ka vēlas, lai Saīfs el Islāms tiktu tiesāts Lībijā. Premjerministrs Abdulrahīms el Kībs ir paziņojis, ka Saīfa el Islāma notveršana iezīmēs «brīvības, likuma, taisnīguma un pārskatāmības valsts celšanas sākumu», kā arī solījis, ka M. Kadāfi dēla lieta tiks izskatīta, ievērojot gan vietējos, gan starptautiskos likumus. Arī tieslietu ministrs Mohameds el Alagī ir paziņojis, ka valsts M. Kadāfi dēlu ir gatava tiesāt, turklāt pirmās tiks izskatītas apsūdzības, par kurām var piespriest nāvessodu, ziņo Al Jazeera.

Ārvalstu novērotāji ir izteikuši bažas, ka valstī pašlaik nedarbojas efektīva tiesu sistēma, lai efektīva un godīga tiesa būtu iespējama. Haoss, par kuru šāda tiesāšana varētu pārvērsties, vēl vairāk saasinātu arī valsts iekšējās domstarpības. Pašlaik nav arī pārliecības, ka Lībijas oficiālajai valdībai pietiek varas, lai šos procesus kontrolētu. Nedēļas nogalē sagūstītais tika nogādāts Zintanas pilsētā, kuru, tāpat kā daudzus citus reģionus, pašlaik kontrolē lielākoties autonomi militāri grupējumi, kas tieši nepakļaujas valdībai Tripolē. Saīfa el Islāma arestētāji paziņojuši, ka apcietinātais viņu rokās paliks tik ilgi, kamēr tiks izveidota tiesa viņa tiesāšanai valstī. «Šī ir nozīmīga Nacionālās pārejas padomes autoritātes pārbaude,» saka Londonā bāzētā konsultāciju uzņēmuma Control Risks Lībijas jautājumu analītiķis Henrijs Smits. «Sagūstīšana ir izaicinājums – ja valdība vēlas Saīfu tiesāt, vai tā spēj panākt, ka viņš tiek izdots Tripolei.

Svarīgākais