Policija ieņem Riodežaneiro graustu rajonu

Brazīlijas policija nedēļas nogalē noslēgusi operāciju, kuras mērķis bija no Riodežaneiro lielākā graustu rajona padzīt bruņotās bandas, kas tirgo narkotikas. Šī ir daļa no programmas, kuras mērķis ir uzlabot kriminogēno situāciju.

Bruņumašīnu un helikopteru aizsegā Rosinjas graustu rajonos vakar no rīta ienāca aptuveni divi tūkstoši policijas speciālo uzdevumu vienības un Jūras spēku karavīru. Operācijas laikā apšaudes nav notikušas, neviens nav arī arestēts. Tās noslēgumā policija varēja paziņot, ka likuma vara šajās teritorijās ir atjaunota. Policija iegāja arī līdzās esošajā Vidigalas rajonā, tomēr pa tās kalnainajām ielām bruņumašīnas nespēja pārvietoties, jo vietējie grupējumi tās bija noklājuši ar eļļu, vēsta AP.

Rosinjā oficiāli dzīvo aptuveni 70 000 cilvēku, tomēr patiesais iedzīvotāju skaits varētu būt lielāks, vēsta BBC. Tā atrodas netālu no Riodežaneiro bagātākajiem rajoniem, tādējādi ir izdevīga bāzēšanās vieta narkotiku izplatītājiem. Policija par gaidāmo operāciju iepriekš plaši bija pavēstījusi, un pagājušajā nedēļā, kad likuma sargi pie teritorijas robežām sāka izvietot kontrolpunktus, daļa iemītnieku to pameta paši. Pagājušajā nedēļā policijai izdevās arestēt arī vienu no lielākajiem šīs teritorijas narkotiku izplatīšanas tīkla vadītājiem Antionio Francisko Bonfimu Lopesu, kurš bija mēģinājis aizbēgt, noslēpjoties automašīnas bagāžniekā. Pēc apstādināšanas automašīnas šoferis bija stāstījis, ka viņš esot Kongo Demokrātiskās Republikas goda konsuls, kā arī piedāvājis kukuli – 570 000 dolāru.

Brazīlija vēlas samazināt noziedzības līmeni Riodežaneiro, gatavojoties 2014. gadā gaidāmajai Pasaules kausa izcīņai futbolā un 2016. gada olimpiskajām spēlēm. Kopš 2008. gada šāda veida operācijas, kuru mērķis atjaunot likuma varu, ir notikušas aptuveni 20 graustu rajonos. Pagājušā gada novembrī narkotiku grupējumi sāka prettriecienus, uz lielceļiem rīkojot bruņotas laupīšanas, dedzinot autobusus un vēl citiem līdzekļiem mēģinot radīt baiļu un haosa sajūtu. Kopš tā laika bandu un policijas sadursmēs gājuši bojā vismaz 36 cilvēki.

Graustu attīrīšanas plāns paredz, ka pēc tam, kad kontroli tur pārņēmusi policija, tiek izveidotas arī oficiālas pašvaldību iestādes, kas atbild par to, lai teritorijā būtu pieejama elektrība un veselības aprūpe. Šāda rīcība vairākumā gadījumu palīdz samazināt noziedzības līmeni, lai arī daļa vietējo iedzīvotāju par šo pavērsienu ir neapmierināti.

«Dievs vien zina, vai būs karš vai miers, un vai paliks labāk, kad policija pārņems rajonu,» aģentūrai AP sacīja vietējā iedzīvotāja Marisa Kosta da Silva, kurai Rosinjā pieder saldumu veikals. «Ir dzirdēts, ka citās ieņemtajās vietās viņi slikti izturas pret vietējiem. Nezinu, ko sagaidīt.

Svarīgākais