Berluskoni atkāpjas

© Scanpix

Kopumā S. Berluskoni Itālijas politikā ietekmīgus amatus ir ieņēmis pēdējos 17 gadus. Tanī pašā laikā pret viņu ir bijušas vērstas vismaz 23 izmeklēšanas – vairākumā gadījumu saistībā ar korupciju.

Gadiem ilgi šie šķēršļi S. Berluskoni īpaši netraucēja būt ietekmīgam politiķim. Tikai tad, kad pārlieku lieli kļuva S. Berluskoni vadītās valdības iekšējie konflikti un domstarpības par nepieciešamajiem soļiem finanšu krīzes pārvarēšanā, viņam beidzot nācās atkāpties no amata.

Pēdējos mēnešos aicinājumi demisionēt bija izskanējuši ne tikai no opozīcijas, bet arī no viņa paša draugu puses. Savukārt viņa ieilgusī pretošanās šai idejai bija saniknojusi arī uzņēmējus un rūpniekus. Lai arī pēdējās publiskā viedokļa aptaujās S. Berluskoni reitings bija sarucis līdz 20 procentiem, tomēr, kā norāda BBC, politiķim Itālijas sabiedrībā vēl joprojām netrūkst aizstāvju un pielūdzēju. Lielā mērā tas tā ir, pateicoties viņa runas prasmēm, kurās viņš būtu varējis sacensties ar Ronaldu Reiganu. Tanī pašā laikā sabiedrības noskaņojumu labi parādīja arī notikumi pagājušajā nedēļā, kad S. Berluskoni sestdien devās pie prezidenta iesniegt demisijas rakstu. Pie prezidenta pils pulcējās lielas kliedzošu un svilpjošu cilvēku masas, un S. Berluskoni pili atstāja pa sētas durvīm, vēsta Reuters.

S. Berluskoni ir dzimis vidusšķiras ģimenē Milānā un jau kopš bērnības apguvis dažādus uzņēmējdarbības paņēmienus. Piemēram, pamatskolā viņš pildīja klasesbiedriem mājasdarbus, pretim saņemot viņu uzkodas. Vidusskolas gados viņš bija iesaistījies muzikālā kolektīvā, kurā spēlēja basģitāru un dziedāja. Šo nodarbi viņš turpināja arī universitātes gados, kad par maksu uzstājās kruīza kuģos. Starp citu, viņš dziedāšanu nav metis pie malas un vēl joprojām ieraksta arī albumus. Viņa jaunākais disks Vero Amore jeb Patiesā mīla iznāks 22. novembrī.

Savu pirmo bagātību S. Berluskoni nopelnīja būvniecības jomā. Viens no tādiem bija Milano Due. Pagājušā gadsimta 60. gados viņš iegādājās plašu neizmantotu zemesgabalu pie Milānas lidostas. Tā cena bija zema, jo šajā vietā lidmašīnas lidoja zemu un zemesgabalu bija grūti izmantot apbūvei. Taču pēc tam Milānas lidostā negaidīti notika izmaiņas – mainīta lidmašīnu pacelšanās trajektorija, un šajā vietā varēja sākties namu celtniecība. Kopumā šajā apkaimē tika uzbūvētas mājas ar 10 500 dzīvokļiem. Šeit tika izveidota arī S. Berluskoni pirmā televīzijas studija, turklāt nami tika būvēti tā, lai visās mājās tā pa kabeļiem būtu brīvi pieejama. Tas bija viens no gājieniem, ar kuriem S. Berluskoni mēģināja vairot savu ietekmi. Pēcāk viņš kļuva par vēl citu telekanālu īpašnieku. Viņa milzīgā ietekme Itālijas masu saziņas līdzekļos 2004. gadā bija viens no iemesliem, kāpēc organizācija Freedom House samazināja Itālijas preses brīvības novērtējumu.

90. gados S. Berluskoni nolēma iesaistīties politikā. Kopš 1994. gada viņš ir bijis parlamenta deputāts, un trīs valdību vadītājs. Šo amatu nodrošinātā juridiskā imunitāte viņam ir noderējusi, gadiem ilgi izvairoties no dažādām apsūdzībām. Itālijas mediji ir norādījuši, ka iesaistīties politikā viņu mudināja arī nepieciešamība glābt savus uzņēmumus no bankrota. Pēc žurnāla Forbes datiem, S. Berluskoni pašlaik ir bagātākais cilvēks Itālijā, kā arī 118. bagātākais cilvēks pasaulē.

Lai arī ar kādām metodēm S. Berluskoni strādājis un kā izklaidējies, S. Berluskoni enerģiju un talantus savas bagātības un karjeras veidošanā atzīmē daudzi politikas analītiķi. «Viņš ir neparasti gudrs un bagāts vīrs,» saka itāliešu politoloģijas profesors Džovanni Sartori. «Viņš sāka no nekā. Politikā viņam ir nekļūdīgs instinkts, kā katru notikumu pagriezt sev izdevīgā gultnē un kā neitralizēt notikumus, kurus nevar izmantot sev par labu. Pat ekonomiskajā krīzē viņš ir pamanījies radīt iespaidu, ka viņš ir rīkojies atbilstoši un ka notiekošais nav viņa vaina.»

Tas viss atgādina, ka S. Berluskoni gan ir zaudējis parlamenta vairākuma atbalstu, taču tas nebūt nenozīmē, ka viņš ir atstājis politiku.

Svarīgākais