Irāna noraida ANO kodolpiedāvājumu

Irāna ir noraidījusi ANO izstrādāto plānu Irānas rīcībā esošo kodolmateriālu apjoma samazināšanai, tā vietā aicinot Rietumvalstis pieņemt pašas Irānas piedāvājumu.

Vienošanos, ko bija formulējusi ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), jau ir apstiprinājušas pārējās Irānas kodolsarunās iesaistītās valstis - ASV, Krievija un Francija. Piedāvājot savu risinājumu, kura detaļas vēl netiek izpaustas, Irāna acīmredzot atkārto veiksmīgo stratēģiju laika iegūšanai, pirms tai tiek uzliktas jaunas starptautiskas sankcijas, vēsta Reuters.

„Tagad mēs no pārējām pusēm gaidām konstruktīvu un pozitīvu atbildi uz Irānas piedāvājumu par degvielas nodrošināšanu Irānas reaktoram,” Irānas televīzijā sacīja kāds no Irānas sarunu delegācijas pārstāvjiem, ka šonedēļ strādāja Vīnē. „Mēs sagaidām, ka pārējās puses izvairīsies no agrākajām kļūdām, pārkāpjot vienošanos, un iegūs Irānas uzticēšanos.”

IAEA plāns paredzēja, ka Irāna no savām 1,5 tonnām bagātinātā urāna līdz gada beigām 1,2 tonnas nosūtītu uz Krieviju un Franciju. Tur turpinātos urāna bagātināšana tādā veidā, lai no šī materiāla tomēr nebūtu iespējams veidot kodolieročus, un pēc tam kodoldegviela tiktu nogādāta Irānā, kur to izmantotu reaktorā, kur tiek ražoti radioaktīvi izotopi medicīniskām vajadzībām. Plāns būtu bijusi pārbaude Irānas atkārtotajiem paziņojumiem, ka tai kodolenerģija ir nepieciešama civiliem mērķiem. Urāna izvešana uz ārvalstīm arī nozīmētu, ka Teherānai ir pieejams pārlieku maz urāna, lai varētu izgatavot kodolieročus.

Irāna ir pavēstījusi ka priekšroku dotu kodolenerģijas pirkšanai, tomēr tas Rietumiem diez vai būs pieņemams, jo nesamazinās Irānas rīcībā esošo urāna daudzumu, turklāt, lai Irāna kodoldegvielu varētu pirkt, ir jāatceļ pret to 2006. gadā noteiktās sankcijas.

Plāna melnrakstu pēc divarpus dienas ilgām sarunām sarunu dalībvalstīm izsniedza IAEA vadītājs Mohammads el Baradejs un līdz vakardienai sarunu dalībniekiem bija laiks sniegt savu atbildi. Irāna jau atkārtoti ir noraidījusi ANO un IAEA aicinājumus pārtraukt urāna bagātināšanu vai ļaut ANO inspektoriem pilnīgu piekļuvi tās kodolobjektiem, lai kliedētu šaubas, ka Irāna neizstrādā ieročus.

Svarīgākais