Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandes regbisti pēc 24 gadu pārtraukuma izcīna Pasaules kausu

Šorīt Jaunzēlandes lielākajā pilsētā Oklendā tika noskaidrots septītā regbija Pasaules kausa fināla uzvarētāja.

Par to kļuva Jaunzēlandes izlase, kas grūtā cīņā nosargāja minimālu pārsvaru pret Franciju (8:7) un pēc 24 gadu pārtraukuma atkal ieguva Pasaules kausu. All Blacks labā piecus punktus ar piezemējumu guva Tonijs Vudkoks, bet trīs ar soda sitienu guva Stīvens Donalds.

Pirmais regbija Pasaules kauss norisinājās pirms 24 gadiem, un arī toreiz finālā tikās tieši Jaunzēlande un Francija, turklāt arī tā spēle notika Oklendas stadionā "Eden Park". Toreiz Jaunzēlande uzvarēja ar 29:9, un, lai cik arī tas dīvaini neizklausītos, tas bija jaunzēlandiešu vienīgais tituls līdz pat šim gadam. Pasaules kausu izcīņās All Blacks un Les Bleus tikās sesto reizi – iepriekšējos turnīros uzvaras tika dalītas uz pusēm, bet šogad grupu turnīrā Jaunzēlande francūžus pārliecinoši pieveica ar 37:17. Pusfinālā Jaunzēlande ar 20:6 apspēlēja Austrāliju, bet Francija, lielāko daļu mača spēlējot vairākumā, smagā cīņā nosargāja pārsvaru pret Velsu (9:8).

Pirmajās vairāk nekā 10 minūtēs bumbu krietni vairāk kontrolēja spēles pastarīši francūži, taču kļūdas un noteikumu pārkāpumi uzbrukumā liedza izdarīt reālus draudus. Toties Jaunzēlande nopelnīja auta iemetienu pavisam tuvu ieskaites laukumam, un pēc veiksmīgas izspēles Tonijs Vudkoks 15.minūtē izskrēja starp pretinieku aizsargiem un veica piezemējumu – 5:0. Atšķirībā no grupu turnīra cīņas, kad Jaunzēlande ātri ieguva ievērojamu pārsvaru (19:0 21.minūtē), šoreiz All Blacks tik labi vis nesekmējās – Piri Vīpu netrāpīja realizācijas sitienu, kā arī nerealizēja nevienu no abiem soda sitieniem. Pēc pirmajām 40 minūtēm rezultāta tablo vēstīja loģisku Jaunzēlandes vadību, taču nelielais rezultāts saglabāja intrigu arī otrajam puslaikam.

Francija teicami iesāka otro puslaiku un jau pašā sākumā tika pie iespējas sist soda sitienu. Dmitrijs Jašvili gan nebija precīzs, un pēc trim minūtēm jau pie soda tika pretinieki, un Stīvens Donalds palielināja Jaunzēlandes pārsvaru līdz astoņiem punktiem (8:0). Francijai pēc atbildes kabatā nebija ilgi jāmeklē – jau nākamajā minūtē Vīpu iesita bumbu tieši rokās Fransuā Trendukam, pēc vairākām piespēlēm bumba nonāca pie Fransuā Disotuāra, kurš izdarīja piezemējumu. Pēcāk Trenduks trāpīja realizācijas sitienu, un Francija vairs atpalika tikai par punktu (7:8).

Les Bleus izmisīgi uzbruka, turot pretiniekus sasprindzinājumā līdz pat pēdējām sekundēm. Tomēr Jaunzēlande ļoti prasmīgi aizsargājās, nelaižot francūžus pārāk tuvu savam ieskaites laukumam. Līdz ar to eiropiešu vienīgā iespēja izraut uzvaru bija 65.minūtē, bet Trenduks nerealizēja soda sitienu. Trīsarpus minūtes līdz beigām All Blacks pēc ilgstošas aizstāvēšanās pārtvēra bumbu un novilcināja laiku, līdz varēja izsist bumbu ārpus laukuma robežām. Lai arī fināls mājiniekiem izvērtās negaidīti smags un saspringts, Jaunzēlande varēja svinēt tik ilgi gaidīto uzvaru – Pasaules kauss nu ir atgriezies All Blacks rokās!