ASV apliecina atbalstu Austrumeiropai

ASV viceprezidents Džo Baidens, kurš pašlaik atrodas Eiropas turnejā, uzsvēra, ka ASV nav novērsusies no savām sabiedrotajām valstīm un ka Vašingtonas vēlme uzlabot attiecības ar Krieviju neietekmēs Centrālās un Austrumeiropas valstu drošību.

„Esam skaidri pateikuši, ka mūsu soļi uz attiecību uzlabošanu ar Krieviju netiks sperti uz Centrāleiropas rēķina,” Dž. Baidens sacīja intervijā Polijas laikrakstam Rzeczpospolita. Savukārt Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē sacītajā runā viņš solīja, ka ASV nepieņems lēmumus par Centrāleiropu un Austrumeiropu, neinformējot šī reģiona valstis. „Mēs nekad nevienosimies ne par ko virs jūsu galvas, aiz jūsu muguras. Nekas, kas saistīts ar jums, nenotiks bez jums,” sacīja Dž. Baidens.

ASV viceprezidents arī apliecināja, ka Vašingtona ir ieinteresēta, lai reģiona valstis spētu pārvarēt ekonomikas krīzi un sacīja, ka ASV sadarbojas ar Eiropas sabiedrotajiem, Starptautisko Valūtas fondu un Pasaules banku, kas sniedz atbalstu šo valstu ekonomikām.

Turnejā pa Poliju, Rumāniju un Čehiju Dž. Baidens ir devies mēnesi pēc tam, kad Vašingtona paziņoja, ka atsakās no pretraķešu vairoga izveides Polijā un Čehijā. Pret šo militāro objektu iebilda Krievija, un ASV lēmumu varēja interpretēt kā Centrālās un Austrumeiropas atstāšanu Krievijas ietekmes sfērā. Vašingtona to noliedz un ir paziņojusi, ka no aizsardzības sistēmu izvietošanas Eiropā neatsakās, vien tās būs citādas.

Varšavā Dž. Baidens un Polijas premjerministrs Donalds Tusks ar viņu parakstīja vienošanos par jaunā raķešu vairoga būvēšanu. Plāns paredz Polijā izvietot trīs antiballistiskās raķetes. Pret šo sistēmu Krievijai iebildes ir mazāk, jo tā nevar notriekt Krievijas starpkontinentālās raķetes. Dž. Baidens izteicās, ka pretraķešu sistēma nav paredzēta aizsardzībai no Krievijas: „Mūsu pieeju vada ASV un NATO drošības apsvērumi. Mēs pieņēmām šo lēmumu, lai aizsargātu Eiropu no reāliem draudiem.”