Berlīnē neitralizē kārtējo degbumbu

Vācijas policija uz dzelzceļa netālu no Berlīnes neitralizējusi degbumbu, un šis ir 16. atrastais šāda veida spridzeklis četru dienu laikā.

Astoņos gadījumos spridzeklis pirms atrašanas ir eksplodējis. Viens no spridzekļiem šonedēļ uzliesmoja uz kādas citas ātrgaitas dzelzceļa līnijas, bet tanī brīdī vilciena tuvumā nebija. Pagājušajā pirmdienā sapieriem pēdējā brīdī izdevās novērst uzliesmojumu Berlīnes centrālajā stacijā – toreiz spridzekli bija pamanījuši stacijas darbinieki. Spridzeklis sastāvēja no vairākām degšķidruma pudelēm, kas savienotas ar degli. Vakar atrastā ierīce sastāvēja no divām pudelēm, kurās bija dzeltens un brūns šķidrums, kā arī diviem ziliem maisiem, kuros bija pulveris. Kopumā pēdējo četru dienu laikā deviņās dažādās vietās atrasti 16 šāda veida spridzekļi. Ar degbumbām saistītajos incidentos līdz šim cietušo nav bijis, tomēr to dēļ ir bijusi traucēta dzelzceļa satiksme, vēsta AP. Vācijas satiksmes ministrs Pēteris Ramzauers notikušo ir nodēvējis par terorismu.

Par šo uzbrukumu sēriju policija aizdomās tur kādu no kreisi noskaņotu ekstrēmistu organizācijām, vēsta BBC. Internetā ir ievietots iepriekš nezināma grupējuma Heklas uzņemšanas komiteja paziņojums, kurā organizācija uzņemas atbildību par šiem uzbrukumiem, kā arī paziņo, ka šis ir protests pret Vācijas bruņoto spēku iesaistīšanos Afganistānas karā. Afganistānā dienē aptuveni pieci tūkstoši vācu karavīru. Organizācijas nosaukums, domājams, ir atsauce uz Heklas vulkānu Islandē. Vienā no grupējuma izplatītajām vēstulēm, kas nonākušas laikraksta Bild rīcībā, teikts, ka šo uzbrukumu mērķis ir radīt nekārtības, taču ne nodarīt kaitējumu cilvēkiem.

Iepriekšējos mēnešos Vācijā ir notikuši arī citi uzbrukumi, kurus izmeklētāji saista ar kreisi noskaņotu grupējumu aktivitātēm. Pagājušā gada novembrī bija traucēta vilcienu kustība Berlīnē, jo nezināmi uzbrucēji bija aizdedzinājuši sakaru kabeļus, ko izmanto vilcieni. Tika reģistrēti arī vairāki gadījumi, kad tiek aizdedzinātas dārgas automašīnas. Šā gada maijā uzbrucēji mēģināja izraisīt ugunsgrēku kādā šahtā dzelzceļa mezglā Berlīnes austrumu daļā, tādējādi pārvietošanās tika traucēta vairākiem tūkstošiem pasažieru.

Svarīgākais