NASA satelīta atlūzas nokritušas Kanādā vai Klusajā okeānā

Sestdienas rītā pēc Latvijas laika nokritis ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) pavadonis "Upper Atmosphere Research Satellite" (UARS). Pagaidām vēl nav droši zināms, vai atlūzas nokritušas uz sauszemes vai okeānā, pavēstīja NASA.

Satelīts nokrita laika periodā no plkst.6.23 līdz 8.09. NASA vēl nespēja nosaukt precīzu laiku un vietu, vien norādīja, ka sociālajos tīklos un plašsaziņas līdzekļos izskanējušas daudzas maldinošas ziņas par it kā novērotu satelīta sadegšanu un atlūzu nokrišanu. Minētajā laika periodā satelīts, dodoties uz austrumiem, šķērsoja Kluso okeānu, Kanādu, Atlantijas okeānu, Āfriku un Indijas okeānu.

Ja satelīta atlūzas sasniegušas sauszemi, Kanāda ir visticamākā vieta. Saņemtas neapstiprinātas ziņas par atlūzu krišanu netālu no Kalgari, Albertas provincē. Vairāki aculiecinieki pavēstīja, ka virs Kanādas redzētas uguņošanai līdzīgas gaismas un trīs spoži meteori, bet arī šīs ziņas nav apstiprinātas un, visticamāk, bija joks. ASV institūcijas paziņoja, ka satelīts sadalījies virs Klusā okeāna.

Jau plkst.7.33 sociālajā tīklā "Twitter" NASA pārstāvis pavēstīja, ka satelīts, iespējams, ir nokritis, un apvaicājās, vai ar visiem viss ir kārtībā, bet oficiāls apstiprinājums satelīta nokrišanai tika publicēts krietni vēlāk. NASA arī atgādināja, ka visas satelīta atlūzas pieder ASV neatkarīgi no to nokrišanas vietas.

UARS ap Zemi riņķoja 20 gadu un bija paredzēts Zemes augšējo atmosfēras slāņu izpētei. Tas tika palaists 1991.gada septembrī, satelīta darbība tika pārtraukta 2005.gadā. Šā gada 7.septembrī NASA paziņoja, ka gaidāma nekontrolēta UARS nokrišana uz Zemes, radot minimālu apdraudējumu sabiedrībai.

Tuvāko trīs mēnešu laikā uz Zemes iespējama arī vācu teleskopa ROSAT (Rontgensatellit) nokrišana. Tas sver 2400 kilogramu un pret Zemi varētu triekties līdz 400 kilogramiem smagi gabali, iepriekš rakstīja vācu žurnāls "Der Spiegel". Saskaņā ar pēdējiem aprēķiniem ROSAT nokrišana iespējama oktobra beigās. Tā kā teleskops satur detaļas, kas iztur ļoti augstu temperatūru, Zemi varētu sasniegt vairāk potenciāli bīstamu atlūzu.