Sanktpēterburgā balso ceļotāji un uzņēmēji

Krievijas ziemeļu galvaspilsētā Sanktpēterburgā vēlētāju aktivitāte parasti ir atkarīga no tūristu skaita, Neatkarīgajai teica Sanktpēterburgas vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Agnese Saliņa.

Vēlēšanu rīts Sanktpēterburgā pienāca saulains un skaists – ne miņas no iepriekšējo dienu lietus gāzēm un baisajām vēja pūsmām. Iespējams, tieši tādēļ daži no Latvijas pilsoņiem uz vēlēšanu iecirkni Sanktpēterburgas Latvijas konsulātā, kas atrodas skaistā vietā Vasīlija salā, devās jau pašā rīta agrumā. Jau pulksten 9 no rīta bija nobalsojuši desmit balsstiesīgo. «Labrīt!» skaidrā un spriganā balsī ienācējus sveicināja mundrs policists. Šī skaidrā latviešu valoda skan kā silts sveiciens.

Sanktpēterburga nekad nav lepojusies ar pārlieku lielu balsotāju skaitu. Piemēram, 10. Saeimas vēlēšanās šajā iecirknī nobalsoja vien 164 vēlētāji. Parasti skaits svārstoties no 100 līdz 200. Taču vēlēšanu rītā A. Saliņa prognozēja, ka šoreiz vēlētāju skaits varētu būt lielāks. Pie vainas tas, ka jau iepriekš bija pieteikušies nākt balsot tūristi – pieteikti pat seši autobusi.

«Protams, nāk balsot arī Latviešu biedrības pārstāvji, latviešu uzņēmēji Sanktpēterburgā un arī studenti. Bet pēc iepriekšējās pieredzes varu teikt, ka tūristi rada lielāko skaitu balsotāju,» stāsta A. Saliņa. Ceļotāji arī pārsvarā izvēlas nākt savas balsis nodot dienas pirmajā pusē, lai visu dienu varētu veltīt apskates objektiem.

Kāds latvietis, kurš jau 28 gadus dzīvo Sanktpēterburgā un nevēlējās atklāt savu vārdu, piebilstot, ka paša zemē jau par viņu aizmirsuši, Neatkarīgajai pastāstīja, ka pamatīgi izstudējis kandidātu sarakstus, tādēļ bez vilcināšanās paņēma savas vēlēšanu zīmes un īsā laika sprīdī izdarīja izvēli. Prombūtne no Latvijas nav mazinājusi viņa vēlmi aktīvi interesēties par dzimtenē notiekošo. Līdzīgi, bez minstināšanās, rīkojās arī citi balsotāji.

Lai gan lielu latviešu plūsmu agrajā sestdienas rītā ap Latvijas konsulātu manīt nevarēja, tomēr notiekošais izraisīja vietējā likumsarga uzmanību. «Kāpēc pie jums tik bieži vēlēšanas?» viņš izbrīnīts vaicāja. Uzzinājis, ka tās ir ārkārtas vēlēšanas, policists turpināja savus vērojumus.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais