Austrālijas latvieši dodas balst tautastērpos; vecākajai balsotājai – 92 gadi

Sidnejā 11.Saeimas vēlēšanās nobalsojusi 92 gadus veca kundze, kas bijusi vecākā balsotāja,norāda Sidnejas Latviešu namā atvērtā iecirkņa vadītāja Ināra Graudiņa.

Tautastērpos ieradies balsot vietējās kopienas deju kolektīvs, jo šajā laikā Austrālijā notiek starptautiskais festivāls "Eurofest 2011".

"Vecākā balsotāja bija 92 gadus veca dāma, kas ir ļoti sabiedriska un liela Latvijas atbalstītāja, bet jaunākais – trīsarpus mēnešu vecs bērns, ko māmiņa bija paņēmusi līdzi uz iecirkni. Tautas tērpos bija ieradušies jaunieši Austrālijas latvieši, kas piedalījās festivālā," pastāstīja Graudiņa.

Rīta pusē bijusi liela aktivitāte, kad pie Latviešu nama durvīm stāvējusi gara rinda. Līdz šim nobalsojuši 190 balsstiesīgie, bet tiek cerēts, ka izdosies pārsniegt divus simtus, lai būtu vairāk balsotāju nekā 10.Saeimas vēlēšanās pērn oktobrī. Problēma esot tajā, ka daudziem neesot derīgas pases, bet, lai to nokārtotu, jābrauc uz valsti, kur ir Latvijas vēstniecība.

Informāciju par politiskajām norisēm Latvijā tautieši Austrālijā gūst no interneta, Pasaules Brīvo latviešu apvienības un divām vietējām avīzēm, sacīja iecirkņa vadītāja.

"Daži paņem vēlēšanu zīmes un aiziet aprunāties ar saviem draugiem, lai izvērtētu, kam nav skaidrs. Bet lielākā tiesa ir izgudrojusi, par kuru sarakstu balsot. Tādu nav daudz, kuriem izvēle vēl nav skaidra," atzina Graudiņa.

Austrālijas kopienai esot svarīga latviešu valodas un valsts interešu aizstāvība, kā arī Latvijas ekonomiskais uzplaukums.

"Ja valoda netiek ievērota vai tiek pieļauta divvalodība, visi ir ļoti norūpējušies par Latvijas nākotni," minēja Austrālijas latviete.

Austrālija ir pirmā valsts, kur 11.Saeimas vēlēšanās tika atvērti iecirkņi, kas tiks slēgti jau plkst.13 pēc Latvijas laika. Austrālijā var nobalsot arī Brisbenā, Adelaidē, Melnburnā un Pērtā.

Svarīgākais