Lielbritānijā izvirza apsūdzību par 24 cilvēku, tostarp Latvijas pilsoņa, paverdzināšanu

Lielbritānijas policija pirmdien izvirzīja apsūdzības četriem aizdomās turētajiem 24 cilvēku, tostarp viena Latvijas pilsoņa un viena Lietuvas pilsoņa, paverdzināšanā, un viņi otrdien stāsies tiesas priekšā.

Apsūdzētie ir trīs brāļi un viņu svainis. Sieviete, kas tika aizturēta kopā ar viņiem, ir atbrīvota pret drošības naudu. Policija paziņoja, ka meklē vēl divus aizdomās turētos.

Apsūdzētie - 30 gadus vecais Tomijs Konorsss, 19 gadus vecais Patriks Konorss, 34 gadus vecais Džeimss Konorss ar iesauku Lielais Džims un 23 gadus vecais Džeimss Konorss ar iesauku Džimijs - otrdien stāsies Lūtonas miertiesas priekšā, lai atbildētu uz apsūdzībām cilvēku paverdzināšanā un nodarbināšanā piespiedu darbā.

Šīs apsūdzības saistītas ar četru cilvēku apgalvojumiem, ka viņi tikuši turēti ieslodzījumā pret viņu gribu un bijuši spiesti dzīvot un strādāt kā vergi.

Policija svētdien atrada 24 vīriešus no Lielbritānijas un Austrumeiropas, kas dzīvoja "šokējoši netīros un saspiestos" apstākļos treileru novietnē "Green Acres" pie Bedfordšīras grāfistes Leitonbazerdas pilsētas uz ziemeļrietumiem no Londonas.

Starp policijas atrastajiem un izglābtajiem bija 10 vīrieši no Lielbritānijas, trīs no Polijas un pa vienam no Latvijas un Lietuvas.

Deviņi no izglābtajiem - septiņi briti un divi Rumānijas pilsoņi - jau ir atstājuši slimnīcu un nolēmuši nepalīdzēt policijai izmeklēšanā. Pārējo 15 izglābto, kas ir vecumā no 30 līdz 50 gadiem, medicīniskās un labklājības vajadzības vēl tiek izvērtētas.

Daži no viņiem tur bija pavadījuši pat 15 gadu un sliktākajā gadījumā mitinājās zirgu steliņģos, suņu būdās vai šķūņos.

Policija piektdien aizturēja četrus vīriešus un vienu sievieti saskaņā ar pērn pieņemtu likumu pret verdzību. Aizturētie vīrieši tika nopratināti un viņiem pirmdien izvirzīja apsūdzības. Sieviete, kas ir grūtniece, pirmdien tika atbrīvota pret drošības naudu un tiks nopratināta pēc dzemdībām.

Aizturēšana notika pēc operācijas, kurā piedalījās vairāk nekā 200 policistu.

Daudzus no policijas izglābtajiem cilvēkiem paverdzinātāji bija atraduši bezpajumtnieku zupas virtuvēs un bezdarba pabalstu aģentūrās un apsolījuši viņiem darbu, par ko viņi saņemtu 80 britu mārciņu (65,5 latus) dienā, bezmaksas pārtiku un mitekli.

Policijas veiktā izmeklēšanā konstatēts, ka šie cilvēki tika turēti nebrīvē pret viņu gribu un bija spiesti strādāt bez maksas par mazumiņu ēdiena. Policijas paziņojumā nebija pateikts, kāds bija šis darbs.

Daudzi no šiem cilvēkiem bija neveiksminieki, var būt bijuši alkoholiķi vai bez ģimenes atbalsta. Viņiem tika draudēts ar vardarbību, ja viņi mēģinātu aizbēgt.

Daži paverdzinātie tomēr aizbēga un vērsās policijā. Pirmās viņu sūdzības policijai tika iesniegtas 2008.gadā.

Svarīgākais