Palestīnieši oficiāli sāk valstiskuma kampaņu

Palestīniešu pašpārvalde ANO ģenerālsekretāram Bānam Kimūnam ir nosūtījusi vēstuli, kurā oficiāli apstiprina savu vēlmi šomēnes ANO Ģenerālās asamblejas laikā panākt atbalstu savas valsts izveidei.

Nespējot sarunās ar Izraēlu vienoties par miera līgumu, Palestīniešu pašpārvalde vēlas neatkarību pasludināt vienpusēji, un, lai to izdarītu, tai nepieciešams ANO dalībvalstu atbalsts. Izraēla pret šādiem centieniem iebilst, uzskatot, ka šāds situācijas pavērsiens radītu vēl lielākus šķēršļus miera sarunām. Pagājušajā mēnesī Izraēlas finanšu ministrs Juvals Šteinics paziņoja, ka palestīniešu valstiskuma panākšanas centieni pašlaik Izraēlai ir bīstamāki nekā palestīniešu grupējuma HAMĀS aktivitātes. Gan palestīnieši, gan Izraēla pēdējo mēnešu laikā ir vērsušies pie dažādām ANO dalībvalstīm, lai mēģinātu pārliecināt par atbalstu savai nostājai.

ANO ģenerālsekretāram adresētajā vēstulē palestīniešu amatpersonas viņu aicina ieguldīt pūles, lai «piepildītu palestīniešu tautas taisnīgās prasības». 23. septembrī, dienā, kad Ģenerālajā asamblejā gaidāma balsošana par novērotāja statusa piešķiršanu Palestīniešu pašpārvaldei, ANO plānota pašpārvaldes prezidenta Mahmūda Abāsa uzruna. Viņš iepriekš ir izteicies, ka valstiskuma atzīšana neaizstāj miera sarunas ar Izraēlu un ka tās ir vienīgais konflikta atrisināšanas veids.

Palestīniešu plāns lielā mērā ir atkarīgs no ASV nostājas. ASV konservatīvie politiķi ir aicinājuši prezidentu Baraku Obamu nepieļaut palestīniešu valstiskuma atzīšanu. Vašingtona piekrīt Izraēlas pozīcijai, ka palestīniešu valstiskuma atzīšana vēl vairāk sarežģīs Tuvo Austrumu miera procesu, un līdz šim ar diplomātiskiem līdzekļiem ir centusies stāties ceļā palestīniešu plāniem. Eiropas Savienība vienotu nostāju šajā jautājumā vēl nav formulējusi. Kā norāda Washington Post, sagaidāms, ka vairākums ANO dalībvalstu palestīniešu lūgumu atbalstīs, taču prognozējams ir arī tas, ka ASV izmantos savas veto tiesības.

Svarīgākais