Restaurēs Tallinas vecpilsētas Jaunavas torni

Tallinas vecpilsētas Dānijas karaļa dārzā esošajā Jaunavas tornī ("Neitsitorn"), kas jau daudzus gadus bijis tukšs, drīzumā atgriezīsies dzīvība, jo jau tuvākajās dienās tiks parakstīts līgums par torņa restaurāciju, kuru plānots pabeigt nākamgad.

Pagājušā gada nogalē Jaunavas tornis, kas jau pamazām sāka atgādināt spoku pili, beidzot nonāca pilsētas īpašumā un, visticamāk, jau ceturtdien pilsēta parakstīs līgumu ar kompāniju, kas uzņēmusies veikt torņa restaurāciju.

Tallinas Kultūras vērtību departamenta Vēstures pieminekļu aizsardzības nodaļas vadītājs Boriss Duboviks skaidroja, ka Jaunavas tornis kļūs par vienu no interesantākajiem kompleksiem, ko apmeklēs gan Tallinas iedzīvotāji, gan pilsētas viesi no Igaunijas un ārvalstīm.

Senās mūzikas ansambļa "Hortus Musicus" ēkas tiks savienotas ar Jaunavas torni, kurā tiks atvērta kafejnīca divos vai trijos stāvos. Tornis tiks savienots arī ar viduslaiku torni "Kiek in de Koek", kas lejasvācu dialektā nozīmē "ieskatīšanās virtuvē (ķīķerēšana ķēķī)". Tā ir sena vācu iesauka torņiem, it īpaši tiem, kas bija pilsētu nocietinājumu mūru daļa. No šiem torņiem ērti varēja redzēt, kas tika gatavots tuvāko māju virtuvēs.

Jaunavas torņa rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas 1,3 miljonu eiro (914 tūkstoši latu) apmērā, kas tiks segtas no pilsētas budžeta. Duboviks pauda cerību, ka jau nākamgad no Jaunavas torņa varēs nokļūt "Kiek in de Koek", bet 2013.gadā - Brīvības (Vabaduzes) laukumā.

Jau daudzus gadus Jaunavas torni par savu mājvietu vēlas pārvērst Dānijas kultūras institūts, jo tornis un Dānijas karaļa dārzs ir īpaši svarīga Dānijas vēstures Igaunijā sastāvdaļa.

Jaunavas torni 14.gadsimta 60.-70.gados uzbūvēja kopā ar pilsētas mūri. Vēstures gaitā tas vairākkārt cietis no uzbrukumiem un ir vairākkārt pārbūvēts.

Viduslaikos torni izmantoja kā cietumu prostitūtām un tā nosaukums ir lielisks viduslaiku ironijas piemērs. Vietējie zina stāstīt, ka tagad Jaunavas tornī mīt mūka spoks, kas vienā no torņa kambariem redzēts malkojam vīnu.

20.gadsimtā padomju varas laikos līdz privatizācijai pagājušā gadsimta 90.gados tornī atradās iecienīts restorāns.

Svarīgākais