Tripolē atrastie dokumenti liecina par ciešu CIP un Lībijas izlūkdienestu sadarbību

Dokumenti, kas atrasti vienā no Lībijas valdības ēkām, liecina, ka ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) cieši sadarbojusies ar Muamara Kadafi režīma izlūkdienestiem, tostarp nosūtot uz Lībiju nopratināšanai par terorismu aizdomās turētās personas, piektdien pavēstīja mediji.

CIP prezidenta Džordža Buša administrācijas laikā par terorismu aizdomās turamās personas nogādāja Lībijā, iesniedzot lībiešu izlūkdienestiem to jautājumu sarakstus, kurus būtu nepieciešams uzdot nopratināšanu laikā, atsaucoties uz dokumentiem, kas uzieti Lībijas Ārējās drošības pārvaldes ēkā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal".

Atsaucoties uz CIP augsta ranga amatpersonas Stīvena Kapesa vēstuli toreizējam Lībijas izlūkdienesta priekšniekam Musam Kusam, laikraksts arī norāda, ka 2004.gadā CIP vēlējies panākt vienošanos par savu "pastāvīgo klātbūtni" Lībijā.

Vēstule sākas ar uzrunu "Dārgais Musa", bet noslēdzas ar parakstu "Stīvs", kas, kā norāda laikraksts, liecinot par tuvām attiecībām starp abu izlūkdienestu pārstāvjiem.

Kāda anonīma ASV amatpersona, kuru citē "Wall Street Journal", norādījusi, ka tolaik Tripole sākusi uzlabot diplomātiskās attiecības ar Rietumiem.

"Paturēsim šeit prātā kontekstu. Līdz 2004.gadam ASV bija veiksmīgi pārliecinājusi Lībijas valdību atteikties no savas kodolieroču programmas un palīdzēt to teroristu apturēšanā, kas aktīvi vērsās pret amerikāņiem ASV un ārvalstīs," uzsvērusi amatpersona.

Dokumentus uzgājuši cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Human Rights Watch" pārstāvji, kas to kopijas nodevuši "Wall Street Journal".

Svarīgākais