Vācijā tiesā gleznu viltotājus

Ķelnes tiesas priekšā stājušies cilvēki, kas apsūdzēti viltotu gleznu pārdošanā. Šī ir viena no lielākajām viltošanas lietām pēdējos gados, un apsūdzētie no saviem upuriem bija izkrāpuši vairākus miljonus dolāru.

Apsūdzētie pēdējo desmit gadu laikā bija pārdevuši 44 gleznojumus, kas ir slavenu 20. gadsimta mākslinieku – tai skaitā Maksa Ernsta, Heinriha Kampendonka un Kēsa van Dongena – darbu atdarinājumi. Par viņu upuriem bija kļuvuši vairāki mākslas kolekcionāri, tai skaitā Holivudas aktieris Stīvs Mārtins, ziņo BBC.

Gaidāms, ka tiesa ilgs 40 dienas, un tās laikā liecības sniedz vairāk nekā 160 aculiecinieku. Par viltotāju grupas vadītāju tiek uzskatīts 60 gadus vecais Volfgangs Beltrači. Apsūdzēta ir arī viņa sieva Helēna, vedekla Žanete un viņas vīrs Oto Šulte-Kellinghauss. Arestēti viņi tika pērn.

Savus upurus krāpnieki bija pārliecinājuši, ka viņu rīcībā ir iepriekš nezināmi slaveno mākslinieku meistardarbi, kurus nacisma laikā paslēpuši divi Ķelnes kolekcionāri. Apsūdzētajiem bija izdevies apmuļķot arī mākslas ekspertus, ka darbi nudien ir autentiski, un, kad īstumu apliecinošie sertifikāti bija pagādāti, darbi tika pārdoti izsolēs, kur piesaistīja daudzu interesentu uzmanību.

Krāpniecība nāca gaismā 2008. gadā, kad kāds pircējs par 2,5 miljoniem eiro iegādājās gleznu, kas tika uzdota par H. Kampendonka veikumu. Īpašnieks gleznu nodeva zinātniskai pārbaudei. Analīžu laikā tika noskaidrots, ka gleznas sastāvā ir krāsa, kura vēl nebija izgudrota laikā, kurā darbs it kā tapis.